Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2024 14:35

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα στα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Ο Δρόμος προς το Παρίσι», προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάγκη σύγκλησης έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου μετά τη συνάντηση με την κα Holguín, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Διαβάζω διάφορα. Προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε. Αναμένουμε να γίνει Εθνικό Συμβούλιο. Προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση και ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) και η προσωπική απεσταλμένη με έναν και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλιών. Είπα ότι είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Νιώθω την ανάγκη να ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να γίνεται θέμα.»

Και πρόσθεσε: «Ακούω κριτική, όταν δεν γίνεται συμβούλιο, ακούω κριτική, όταν αποφασίσω να κάνω. Να αναμένουμε την Παρασκευή θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς. Θα συζητήσω μαζί τους και θα δούμε πώς προχωράμε. Σίγουρα και ο ΓΓ και η προσωπική απεσταλμένη είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους.»

Ερωτηθείς κατά πόσον σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν μόνο θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα ή και ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Δεν μιλήσαμε μόνο για θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Μιλήσαμε περισσότερο επί ουσιαστικού χαρακτήρα. Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι όταν μιλάμε για το Κυπριακό, η διαδικασία και η ουσία έχουν την ίδια σημασία. Άρα συζητήσαμε για διαδικαστικά, αλλά περισσότερο συζητήσαμε ουσιαστικά.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος θεωρείται ως το επόμενο ορόσημο για μια πιθανή τριμερή και ερωτηθείς αν αναμένεται η όποια κίνηση από πλευράς κας Holguín για συνάντηση ή αν θεωρείται «νεκρός» χρόνος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Δεν υπάρχει “νεκρός” χρόνος. Ακόμη και επίσημες συναντήσεις να μην γίνονται, γίνεται δουλειά. Σίγουρα αν, για παράδειγμα, θεωρήσουμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο –που είναι λογικό, κάθε Σεπτέμβριος είναι ορόσημο– για να έχει αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος, πρέπει να γίνει η προεργασία. Άρα στο Κυπριακό δεν υπάρχει νεκρός χρόνος ούτε από την προσωπική απεσταλμένη και πολύ περισσότερο από δικής μας πλευράς».

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ότι η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Ακούω τις δημόσιες δηλώσεις. Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης Δεν είμαι [εδώ] γι’ αυτό. Δεν είμαστε εδώ, για να πετύχουμε επικοινωνιακά τους όποιους στόχους. Μας ενδιαφέρει η ουσία, και η ουσία είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Και λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), εκεί θα κριθούμε όλοι.»

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις οποίες η επικείμενη συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ του κ. Tatar και της κας Holguín θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της αντιπροσωπίας του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Γνωρίζω ότι θα γίνει στο Λονδίνο. Δεν γνωρίζω πού θα γίνει. Θα γίνει στο Λονδίνο, όπως με ενημέρωσε και η κα Holguín. Διάβασα και στον τουρκοκυπριακό Τύπο, προτού με ενημερώσει η κα Holguín, ότι θα γίνει την 1η Ιουλίου.»

Σε ερώτηση για το θέμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Εδώ και καιρό έχω υποβάλει γραπτή πρόταση στα ΗΕ μέσω της κας Holguín σε σχέση με οδοφράγματα και, δυστυχώς, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς του κ. Tatar. Αν επιθυμούσε πραγματικά να ανοίξει το συγκεκριμένο οδόφραγμα, εγώ σας λέω ότι θα μπορούσε να γίνει τον προηγούμενο μήνα. Έχουμε και εμείς προτάσεις, τις οποίες, επαναλαμβάνω, υποβάλαμε γραπτώς, όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, γιατί είμαστε σοβαροί. Η διαχείριση του Κυπριακού προϋποθέτει σοβαρότητα, και δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση.»

(ΝΓιαν/ΕΠ)