Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2024 14:47

Υιοθέτηση τροπολογιών κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) υιοθετήθηκαν τροπολογίες της επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας και Αντιπροέδρου της ΚΣ ΟΑΣΕ κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η πρώτη τροπολογία χαιρετίζει την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» που διανοίγει θαλάσσιο διάδρομο για παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα, με την υποστήριξη, αριθμού χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τον Ανώτερο Συντονιστή Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα.

Υποστηρίζοντας την τροπολογία η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων αμάχων επιβάλλει την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης των διεθνών προσπαθειών για ανακούφισή τους. Εξέφρασε εκτίμηση για τη συνδρομή των ΗΠΑ για την κατασκευή της πλωτής προβλήτας που χρησιμοποιείται από τα πλοία για την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και προς όλες τις άλλες χώρες για τη συνεισφορά τους.

Σε άλλη τροπολογία της κας Χαραλαμπίδου αναφέρεται στις αυξημένες απειλές για την ασφάλεια και την οικονομία των συμμετεχόντων Κρατών στον ΟΑΣΕ λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι και άλλων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τονίζεται δε ότι η μεσογειακή διάσταση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στο έργο της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Υποστηρίζοντας την τροπολογία η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η μεσογειακή διάσταση του ΟΑΣΕ έχει σε κάποιο βαθμό υποβαθμιστεί και ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην οικοδόμηση συνεργειών με τους μεσογειακούς εταίρους της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, υιοθετήθηκε τροπολογία που υπέβαλε το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή των Ελλήνων κ. Σωκράτης Φάμελλος, την οποία προσυπέγραψαν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, με την οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τροπολογία υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)