Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2024 14:51

Συμμετοχή κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στις εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίστηκαν χθες στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 31ης Ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). 

Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η ίδια υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τις βίαιες επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Έκτοτε, όμως, 10 μήνες μετά, έχουν καταγραφεί 36 χιλιάδες θάνατοι, 2 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, ισοπεδώθηκε η Γάζα και εκτοπίστηκε πληθυσμός μαζικά. Σημείωσε δε ότι αριθμός Ισραηλινών ομήρων παραμένει στα χέρια της Χαμάς, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, λόγω της διάχυτης πεποίθησης ότι η ισραηλινή ηγεσία ενδιαφέρεται περισσότερο για την επέκταση του πολέμου παρά για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος επηρεάζεται από τις εξελίξεις και αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση χαρτών με πιθανούς στόχους στο έδαφος της Κύπρου από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.

Σημείωσε δε ότι πιθανή εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο θα αποσταθεροποιήσει το Λίβανο και θα οδηγήσει σε κατάρρευσή του, θα διευρύνει τη σύγκρουση εμπλέκοντας και άλλα κράτη και θα ενισχύσει την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, πλήττοντας κατ’ επέκταση ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κα Χαραλαμπίδου υποστήριξε δε ότι διεθνής πίεση πρέπει να ασκηθεί προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τερματισμό της σύγκρουσης. Ανέφερε δε ότι ιδίως μετά την αποχώρηση μετριοπαθών δυνάμεων από την κυβέρνηση του Ισραήλ, η επέκταση της σύγκρουσης προς το Λίβανο αποτελεί προσπάθεια του Ισραηλινού Πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία για να μην αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αφορούν στον ίδιο. «Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τους πολίτες του. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τελειώνει με τη Γάζα και αναζητεί νέες εστίες σύγκρουσης με σοβαρό κίνδυνο να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε η ίδια.

Εξάλλου, η κα Χαραλαμπίδου προήδρευσε συνάντησης με μέλη αντιπροσωπιών μικρών κρατών, στα οποία ανταλλάγηκαν απόψεις για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον τομέα της αποτροπής και καταπολέμησης της διαφθοράς. Η σημασία ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των μικρών κρατών υπογραμμίστηκε από όλες τις πλευρές.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)