Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2024 16:15

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Marija Pejčinović Burić, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.  Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Δημήτρης Χατζήαργυρου.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες για επίλυσή του. Οι θέσεις αυτές, επισήμανε η κ. Δημητρίου, αντανακλώνται στο σημαντικό Ψήφισμα για την ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, που υιοθέτησε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κα Burić εξέφρασε τη στήριξη της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των  διαπραγματεύσεων,  με στόχο την  επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξήρε  επίσης τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης της Κύπρου με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις βασικές αρχές και αξίες και στο κεκτημένο του Οργανισμού όσον αφορά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ, τον Μάϊο του 2023.  Σημείωσε δε, ότι η συμμετοχή της Κύπρου σε όλα τα θεσμικά όργανα και γενικότερα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και πρόσθετη αξία στη ζωή των Κυπρίων πολιτών.

Τονίστηκε, εξάλλου, η κοινή πεποίθηση ότι οι τρέχουσες σύνθετες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές λύσεις, που πρέπει να συνάδουν με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.  Αντηλλάγησαν τέλος απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και για δυνατούς τρόπους καλύτερης ρύθμισης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη αναχαίτησης των ακραίων ιδεολογιών στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης, ειδικότερα των νέων και των γυναικών, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και τη  διάδοση ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)