01-07-2024 17:07
Συμμετοχή του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ
Συνεχίζονται στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).
Ο κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα, επισήμανε ότι η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου σε συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάλεσε δε τα μέλη της Συνέλευσης να επιδείξουν ακεραιότητα, αξιοπιστία και πραγματική δέσμευση για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Κύπριος βουλευτής, εξέφρασε ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και να προωθηθούν περαιτέρω οι προσπάθειες ανάκαμψής της. Απαιτείται, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη, κοινή βούληση για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και μακροχρόνιας ειρήνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε την κατεπείγουσα ανάγκηκατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και της άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των ομήρων και από τις δύο πλευρές, προκειμένου η περιοχή να αρχίσει να επανέρχεται σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Επισήμανε, συναφώς, ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και της αστάθειας ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για την ειρήνη και σταθερότητα, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές συνέπειες και μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, ως το κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, έχοντας υπερβεί κατά πολύ τα όριά της σε ό,τι αφορά τις υποδομές της.
Ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις διακρίσεις και την έλλειψη προστασίας που υφίστανται μειονότητες, στη βάση εθνοτικών, φυλετικών, θρησκευτικών, έμφυλων και σεξουαλικών κριτηρίων, σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών που να προωθούν την ενσωμάτωση των μειονοτήτων.
Ο κ. Χατζηγιάννη στηλίτευσε, τέλος, τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών στην περιοχή του ΟΑΣΕ, οι οποίες, όπως επισήμανε, έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών σε πολλά κράτη του ΟΑΣΕ. Απηύθυνε δε έκκληση για άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων και πολιτικών κρατουμένων στην περιοχή του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των συμμετεχόντων Κρατών.
Ο κ. Χατζηγιάννη συμμετείχε επίσης σε συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, ως ο Αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, όπου συζητήθηκαν η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, τρόποι καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και θέματα που αφορούν σε προηγούμενες και επόμενες δραστηριότητες της Επιτροπής.
Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Χατζηγιάννη, είχε διμερείς συναντήσεις μέλη του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας που ανήκουν στην ουγγρική και τη γερμανική μειονότητα, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην ενσωμάτωση των μειονοτήτων.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)