01-07-2024 18:21
Συμμετοχή κ. Χρίστου Σενέκη στις εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ
Συνεχίζονται σήμερα στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).
Σε χθεσινή παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος ο κ. Χρίστος Σενέκης τόνισε ότι ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και ιδιαίτερα του πόλεμου στην Ουκρανία, της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οικονομίες των συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ συνεχίζουν να πλήττονται, ενώ η μαζική μετανάστευση ατόμων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις εντείνει την αποσταθεροποίηση.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο ο κ. Σενέκης είπε ότι οι συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και ο βίαιος εκτοπισμός 200.000 ανθρώπων εδώ και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, εξακολουθούν να υφίστανται.
Αναφερόμενος δε σε περιβαλλοντικούς κινδύνους στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο κ. Σενέκης είπε ότι όπως σχεδόν κάθε χρόνο, ευρείας κλίμακα δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου αλλά και ευρύτερα, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει δραματικά την έκταση και έντασή τους. Εξέφρασε δε ευχαριστίες για τη συνδρομή τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιορδανία, οι στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολυμερής συνεργασία πρέπει να τεθεί σε πιο τακτική και δομημένη βάση.
Επιπλέον ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου, καθώς παρατεταμένοι καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και λειψυδρία απειλούν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα αλλά και τη δημόσια υγεία.
Όσον αφορά τη συνεισφορά της Κύπρου στις προσπάθειες για την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και την κατάρτιση ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο βασίζεται στις εθνικές υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Έκανε, τέλος, αναφορά στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών της Κοινοπολιτείας, η οποία φιλοξενήθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των θάλασσών και των ωκεανών, που αποτελούν πολύτιμες πηγές και καθοριστικούς παράγοντες των οικονομιών και της ταυτότητάς μας, όπως ο ίδιος είπε.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)