Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2024 18:49

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ΗΕ στην Κύπρο Colin Steward, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε: «H συνάντηση έγινε προτού αναχωρήσει ο κ. Steward για την έδρα των ΗΕ, όπου θα υποβάλει την έκθεσή του στον ΓΓ των ΗΕ.

Εμείς από πλευράς μας, αυτό που επαναλάβαμε για ακόμη μια φορά είναι ότι αναμένουμε η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα ως έχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και μέσα από τις προσπάθειες που εμείς καταβάλλουμε τους τελευταίους 16 μήνες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και σεβόμενοι πάντοτε τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Θα αναμένουμε την έκθεση του κ. Steward και θα τοποθετηθούμε δημόσια όταν αυτή δημοσιοποιηθεί.»

Ερωτηθείς αν η έκθεση της κας Holguín θα είναι αντικείμενο ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό εναπόκειται στον ΓΓ των ΗΕ. Η κα Holguín είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, σε αυτόν θα παραδώσει την έκθεση που ετοιμάζει, και ο ΓΓ μπορεί να επιλέξει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη βάση αυτής της έκθεσης.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Steward νωρίτερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μίλησε για την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης και ερωτηθείς αν εκτιμά πως η έκθεση του θα καταγράφει για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Πύλα, στη Δένεια, στα Στροβίλια και στον Άγιο Δομέτιο, ο Εκπρόσωπος είπε:  «Aυτό που εμείς αναμένουμε είναι η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα.

Εμείς, είναι γνωστό ότι σεβόμαστε πλήρως τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να σέβονται αυτούς τους όρους εντολής. Και το έχουμε αποδείξει μέσα από τις πράξεις μας, όχι μόνο αυτό το διάστημα αλλά διαχρονικά.»

Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι μια κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη και την κα Holguín υπό αυτά τα δεδομένα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε εδώ και μήνες, ότι σε αυτή την πρόσκληση έχουμε ήδη ανταποκριθεί θετικά και θα αναμέναμε την ίδια θετική ανταπόκριση και από πλευράς του κ. Tatar.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αυτή ήταν η πρωτοβουλία που είχε επισημάνει πολλές φορές και θεωρούμε ότι θα ήταν και είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα μπορούσε να γίνει.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφοι ότι από το Λονδίνο ο κ. Tatar ζητά απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο και ερωτηθείς αν αυτό είναι εφικτό, ο Εκπρόσωπος είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά και το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες. Είναι δεδομένο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος, γνωρίζουμε τις αξιώσεις, τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Tatar.

Αυτό που θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά με τον πλέον εμφατικό τρόπο είναι ότι θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι την ίδια ειλικρινή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Καλούμε για ακόμη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που έχουν διακοπεί, την Τουρκία, τον κ. Tatar, για να μπορέσει μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο να υπάρξει οριστική λύση του Κυπριακού.»

Κληθείς να αναφερθεί στις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη για τους οποίους τα ΗΕ ζητούν να τους αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από τις γραπτές δηλώσεις που έχουμε εκδώσει.

Δεν μπορούμε και ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος διά μέσου της νεκρής ζώνης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δεν βλέπουμε καμία αναφορά ως προς τη γενεσιουργό αιτία αυτού του προβλήματος, του λόγου που βρίσκονται εκεί οι 28. Οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ έχουν μαρτυρήσει ότι πέρασαν από ασφαλείς χώρες, συγκεκριμένα την Τουρκία, πριν να βρεθούν στις κατεχόμενες περιοχές και να περάσουν στη νεκρή ζώνη. Δεν βλέπουμε, όμως, καμία αναφορά σε αυτές τις διεθνείς Συμβάσεις, στους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην ασφαλή χώρα από την οποία έχουν περάσει.»

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κα Holguín ετοιμάζει πρόταση που να «αγγίζει» τη βάση λύσης, και ότι γι’ αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Υπήρχε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλούσε αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο. Βλέπουμε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί αμέσως Εθνικό Συμβούλιο.

Το Εθνικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί για να υπάρξει ακριβώς και η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για την τελευταία συνάντηση που είχε ο Προέδρος της Δημοκρατίας με την κα Holguín.

Να υπενθυμίσω ότι οι όροι εντολής της κας Holguín απορρέουν από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ. Οι όροι εντολής του ΓΓ των ΗΕ απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Δεν υπάρχει καμία πρόνοια, καμία περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου. Σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο παραμένει προσηλωμένη διαχρονικά η πλευρά μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώνουμε. Είναι σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο που θεωρούμε ότι μπορούν να απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες έχουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.» 

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΓιαν)