Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 10:52

Συνέντευξη Τύπου του ΜΑ Ρωσικής Ομοσπονδίας – Ερώτηση για το Κυπριακό

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος (ΜΑ) τη Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Πρέσβης Vassily Nebenzia, ο οποίος θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον μήνα Ιούλιο 2024, παραχώρησε σήμερα (01.07.24), στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για το πρόγραμμα εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο κ. Nebenzia ρωτήθηκε από την ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για τη γνώμη του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, λόγω της επικείμενης επίσκεψης και ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) κ. Colin Stewart για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας κα Holguín ταξίδευσε στο νησί και συνομιλούσε με τις δύο πλευρές, μόνο για να διαπιστώσει ότι τα μέρη απέχουν πολύ από τη συμβιβαστική λύση που μπορεί να βρεθεί. Πρόσθεσε ότι είναι ατυχές, αλλά η τελευταία φορά που υπήρξε ευκαιρία ήταν το 2017 στο Crans-Montana, η οποία δυστυχώς χάθηκε και, έκτοτε, δεν υπήρξε ορατή ή απτή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Επεσήμανε επίσης ότι προκύπτει σκλήρυνση των θέσεων σε ορισμένα σχέδια. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι τίθεται και το ζήτημα της παράτασης της εντολής της κας Holguín, σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του Γενικού Γραμματέα επειδή είναι Προσωπική του Απεσταλμένη. Δεν είναι Απεσταλμένη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ούτε και Ειδική Εκπρόσωπος. Επομένως, εναπόκειται σε αυτόν να πάρει την απόφαση.  

Όσον αφορά το θέμα της τακτικής ενημέρωσης του κ. Colin Stewart από την UNFICYP που αφορά τις εξελίξεις στο έδαφος για τα θέματα που αντιμετωπίζουν, τόνισε ότι δεν περιμένει τίποτα το ιδιαίτερο.  

Για την ερωτοαπάντηση πατήστε εδώ.

(ΜΣ/ΝΓιαν)

Σχετικά Ανακοινωθέντα