Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 16:24

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο κ. Harri Mäki-Reinikka, επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Κύπρο.

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπρόσωπων και της Πρεσβείας της Φινλανδίας στη διάρκεια της θητείας του και για την ουσιαστική συμβολή του στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η σημασία της επανασύστασης, πρόσφατα, αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα Κοινοβούλια Κύπρου και Φινλανδίας για την περαιτέρω προώθηση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και των ανταλλαγών. 

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την εκτίμησή της για τη διαχρονική στάση αρχών της Φινλανδίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Mäki-Reinikkaσημείωσε τη μακρόχρονη συμμετοχή της Φινλανδίας στην UNFICYP και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας του στη διαμεσολάβηση και στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Εξήρε επίσης τον σημαίνοντα ρόλο, που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας μνεία στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην εκκένωση ξένων υπηκόων από τη Μέση Ανατολή.

Κοινή ήταν εξάλλου η διαπίστωση ότι, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, Φινλανδία και Κύπρος έχουν όμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ως χώρες πρώτης γραμμής στην υποδοχή μεταναστών, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Εν προκειμένω, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του ζητήματος αυτού στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υλοποίηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, με ειδικότερες αναφορές στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα που άπτονται της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, με έμφαση στην ανάγκη πολυεπίπεδης συνεργασίας για τη συλλογική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)