Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2024 17:26

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στο πλαίσιο της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Συνεχίζονται στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Με τροπολογία του κ. Χατζηγιάννη, καλείται ο ΟΑΣΕ να αναπτύξει μηχανισμούς μετριασμού των επιπτώσεων από την αύξηση της ρητορικής μίσους, της πολιτικής πόλωσης, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Τα φαινόμενα αυτά ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, βαθαίνουν επικίνδυνα τον διχασμό και πλήττουν καίρια τη δημοκρατία και τις φιλελεύθερες κοινωνίες. Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει ρητά την ενθάρρυνση κάθε είδους διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας λόγω εθνοτικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους. 

Με άλλη τροπολογία του κ. Χατζηγιάννη, η Κ.Σ.ΟΑΣΕ υπογραμμίζει τη σημασία του νεοσυσταθέντος Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΔΦΝΑ), με σκοπό την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής και συνολικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επαναβεβαιώνεται η προσήλωση της Συνέλευσης στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ, ήτοι της συνεργασίας, του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού και εκφράζεται πλήρης υποστήριξη στο έργο που επιτελούν οι επιτόπιες αποστολές του ΟΑΣΕ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημειώνοντας την καθόλα επιτυχή πρώτη συνάντηση του ΔΦΝΑ στα Τίρανα, τον περασμένο Μάρτιο και το ενδιαφέρον πολλών Κοινοβουλίων να φιλοξενήσουν τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε τη δυνατότητα συμβολής του Φόρουμ στις προσπάθειες για πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του κ. Χατζηγιάννη, συνεδρία των αντιπροσωπιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι αιτίες της δημογραφικής ερήμωσης και της διαρροής επιστημόνων από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βέλτιστοι δυνατοί τρόποι για άμβλυνση του φαινομένου αυτού.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)