Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 08:57

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Σεβαστό Ιερατείο,

Αγαπητέ φίλε πρύτανη και φίλε πρόεδρε του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

Αγαπητό εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

Αγαπητές απόφοιτες και αγαπητοί απόφοιτοι της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

Νέες και νέοι,

Κάθε φορά που παρευρίσκομαι ή απευθύνω χαιρετισμό σε τελετή αποφοίτησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απευθύνομαι σε νέους ανθρώπους που με εχέγγυο τη γνώση μεταβαίνουν στο νέο απαιτητικό κεφάλαιο της ζωής τους, νιώθω πραγματικά ότι κερδίζω πολλά από τον ενθουσιασμό σας. Την ενέργειά σας. Τη διάθεση να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για έναν καλύτερο κόσμο και να νιώθετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε καταλυτικά σε αυτό.

Και έγνοια μου, ακριβώς αυτό, να μην χάσετε αυτό τον ενθουσιασμό και ενέργεια παρόλες τις προκλήσεις και δυσκολίες που θα συναντήσετε –και ομολογουμένως θα είναι αρκετές– γιατί σας χρειαζόμαστε και σε σας επενδύουμε. Και σας έχουμε απόλυτη ανάγκη ειδικά σήμερα που τα πάντα αμφισβητούνται, μαζί αρχές και αξίες αλλά και η γνώση δυστυχώς, γιατί αυτή είναι η μοναδική οδός για να επιπλεύσουμε, να προοδεύσουμε, να ηγηθούμε. Και κάπου εδώ φυσικά έγκειται και η δική μας ευθύνη ως πολιτικοί. 

Φίλες και φίλοι,

Δανείζομαι τα λόγια του Γάλλου φιλοσόφου Πιέρ Ντε Χαρντέν, ότι το πιο ικανοποιητικό στη ζωή είναι να μπορείς να δίνεις ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σου στους άλλους. Και προσθέτω ότι όχι μόνο επιλέξατε να δώσετε ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σας στους άλλους, αλλά είστε και τολμηροί, γιατί σε αυτό τον κόσμο του 21ου αιώνα, της ψηφιοποίησης, της αυτοματοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης, της ταχύτητας, της υπερπληρόφορησης και ταυτόχρονα της απαξίωσης των αξιών, ακόμη και των ιστορικών κατακτήσεων του παρελθόντος, εσείς επιλέξατε να ακολουθήσετε τον δύσκολο δρόμο των ανθρωπιστικών επιστημών.  Αυτή η κίνηση ενέχει όχι μόνο θάρρος, αλλά και κάτι πολυτιμότερο: όραμα και ευθύνη. Σε έναν κόσμο που προσανατολίζεται σχεδόν αποκλειστικά προς τις θετικές επιστήμες, εσείς επιλέξατε τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να φέρει την άκρως απαραίτητη ισορροπία στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα γενικά, στραφήκατε προς την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης και του ψυχισμού της, προς τη μελέτη της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας, στραφήκατε προς τη δημιουργικότητα. Αυτή η επιλογή σας καθιστά φύλακες, πρεσβευτές και πρέσβειρες των αξιών που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τις μηχανές, τα ρομπότ, την αυτοματοποίηση και καθίσταται αναγκαία για να επιφέρει το ισοζύγιο και ισορροπία που έχουμε ανάγκη. 

Η εκπαίδευση που λάβατε δεν περιορίζεται μόνο στην πληροφορία και την ακαδημαϊκή πρόοδο. Λάβατε γνώση ευρύτερη, η οποία σας εξόπλισε με την ικανότητα να κατανοείτε, να αναλύετε και να ερμηνεύετε, ακόμη και να προβλέπετε τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον κόσμο.  Αυτή η ικανότητα σας δίνει τη δύναμη να συμβάλλετε στην κοινωνία με τρόπο ουσιαστικό, πρωτοποριακό  και μεταμορφωτικό. Εσείς φέρνετε στο φως την ανθρώπινη εμπειρία, την προστατεύετε και προσφέρετε λύσεις στα χρονίζοντα ή στα αναφύοντα κοινωνικά προβλήματα, που φέρνει κάθε νέα αλλαγή, ή σύγχρονη τάση. Εσείς έχετε το κλειδί της προστασίας του ανθρώπου και της ανθρωπότητας από τη σκληρότητα και την αδιαφορία, από τα πισωγυρίσματα της μισαλλοδοξίας, της συνωμοσιολογίας, των ψευδών ειδήσεων και της διασποράς του αρνητισμού και του ισοπεδωτισμού μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα γιατί να ακολουθήσει κανείς τις ανθρωπιστικές επιστήμες μπροστά στην κατά τρόπο επικράτηση των θετικών επιστημών ή την παντοδυναμία της οθόνης και των social media. 

Γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και την χρειαζόμαστε. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είναι σημαντική και αναγκαία, πόσο μάλλον η μετάβασή μας στην ψηφιακή εποχή.  Ωστόσο, για την σωστή αξιοποίησή της χρειάζεται προσοχή και μέτρο.

Τρεις είναι οι βασικές αξίες που θεωρώ ότι θα σας βοηθήσουν να τιμήσετε το πτυχίο σας και το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο.  Πρώτον, η αναζήτηση της αλήθειας και η αφοσίωση σε αυτήν.  Πάντα να αναζητάτε την πραγματικότητα πίσω από τα φαινόμενα και να επιδιώκετε την αναμφίβολη κατανόηση των πραγμάτων.  Η αλήθεια είναι ο πυρήνας κάθε επιστημονικής και κοινωνικής προόδου.  Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη. Να είστε υπερασπιστές των αδυνάτων, των μειονοτήτων και όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή. Να προάγετε την ισότητα, να υπερασπίζεστε τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες.  Τρίτον, η τόσο πολύτιμη για το είδος μας ενσυναίσθηση.  Η ανθρωπιά και η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων να σας καθοδηγούν. Να θυμάστε ότι πίσω από κάθε κοινωνικό φαινόμενο υπάρχουν ανθρώπινες ζωές και μοναδικές ιστορίες.

Κάπου εδώ χρειάζεται να αναφερθώ και στο μείζον ζήτημα της προσφοράς των καθηγητών και καθηγητριών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επιτελεί σπουδαίο έργο με υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών, ενώ η συνεργασία του με ένα ευρύ φάσμα εγχώριων και διεθνών φορέων, απόλυτα εναρμονισμένων με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και αγοράς εργασίας προετοιμάζει τους χιλιάδες φοιτητές – φοιτήτριές του για μια καριέρα συνυφασμένη με τις απαιτήσεις της εποχής. Ο διεθνής του χαρακτήρας επιβεβαιώνεται απόλυτα και από τους σχεδιασμούς για έναρξη λειτουργίας παραρτήματος στην Αθήνα την επόμενη χρονιά, κατά το έτος 2025.  Και σε αυτό το εγχείρημα εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία. 

Τα θερμότερα συγχαρητήρια αξίζουν βεβαίως και στις οικογένειες των αποφοίτων. Αυτές που στήριξαν, στερήθηκαν, έδωσαν όλο τους το είναι για να δουν τα παιδιά τους να στέκονται απόψε εδώ. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι είστε περήφανοι και περήφανες και δικαιούστε και πρέπει να αισθάνεστε έτσι.  

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτες και απόφοιτοι,

Σήμερα, καθώς κλείνετε έναν μεγάλο κύκλο της ζωής σας και ανοίγετε έναν άλλον, σας καλώ να κοιτάξετε μπροστά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσατε είναι τα εργαλεία, για να διασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Εσείς έχετε τη δύναμη και την ευθύνη να διαφυλάξετε τις ανθρώπινες αξίες και να διαμορφώσετε τη μεταβαλλόμενη κοινωνία μας προς το καλύτερο. Εσείς εξάλλου γνωρίζετε ήδη καλά περισσότερο από τον καθένα μας πόσο επωφελής είναι για τον άνθρωπο η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Κλείνω, υπογραμμίζοντας τα λόγια της Αυστριακής διανοούμενης Μπέρτα βον Σάτνερ που έλεγε ότι: Μετά το ρήμα αγαπώ, το ρήμα βοηθώ είναι το καλύτερο ρήμα στον κόσμο.

Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμένα προσωπικά σε κάθε σας βήμα. Σας συγχαίρω θερμά και σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και κάθε επιτυχία στην επαγγελματική και προσωπική σας πορεία.

Και να θυμάστε ότι να βοηθάμε, να ενισχύουμε, να δίνουμε ευκαιρίες και να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο είναι η βασικότερη αποστολή μας.

Εκεί ξεχωρίζουμε ως άνθρωποι, εκεί βελτιωνόμαστε ως προσωπικότητες. Εκεί ηγούμαστε και πρωτοπορούμε για να αλλάζουμε ό,τι μας απογοητεύει και εκεί ακριβώς χαράζουμε πορεία για το μέλλον με χρώματα ελπίδας και θετικότητας.

Σας ευχαριστώ. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)