Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2024 11:17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες της 92ης Γενικής Συνέλευσης της EBU

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες της 92ης Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που πραγματοποιούνται στη Λεμεσό.

Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, εξήρε τον ρόλο της EBU στην πληροφόρηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο, αλλά και στην προώθηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ψεύτικες ειδήσεις (fake news) και η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από κρατικά ή ιδιωτικά και άλλα μη θεσμικά κέντρα ισχύος αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ακριβώς διότι επηρεάζουν τη δημοκρατία και αλλοιώνουν τις κοινές αξίες της ΕΕ.

Σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε, ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραμένει πρωταρχικός, αφού κύριος σκοπός της είναι να παρέχει ποιοτική πληροφόρηση, αλλά και ψυχαγωγία προς τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, σημείωσε, η Κυβέρνηση παρέχει στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), το οποίο είναι μέλος της EBU, τα οικονομικά μέσα, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση. «Για μας, το ΡΙΚ, και τα ΜΜΕ γενικότερα, είναι συστατικό μέρος του πυλώνα της δημοκρατίας και πολύτιμα μέσα για την προώθηση της ελευθερίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ΡΙΚ μπορούν να  πιστοποιήσουν ότι ενθαρρύνονται σε κάθε ευκαιρία να διαχειρίζονται τη δύναμη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Κύπρο, παρέχοντας μια ανοικτή πλατφόρμα για τον δημόσιο διάλογο» και σημείωσε οτι η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στην Κύπρο, μια υπό κατοχή χώρα.

Αναφερόμενος στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πολύ περισσότερο από [ένας]τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός, τονίζοντας πως είναι ένα Ίδρυμα που λειτουργεί από πριν ακόμη την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας καλύψει όλα τα ορόσημα της χώρας μέσα σε πολλές δεκαετίες, κάτι που μαρτυρεί το πολύτιμο και ευρύ αρχείο του.

Ταυτόχρονα, είπε, το ΡΙΚ αποτελεί τη φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό, το Ίδρυμα που συνδέει τη χώρα μας με τη Διασπορά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επεσήμανε ακόμη τον ρόλο που διαδραματίζει η EBU μέσω των υπηρεσιών της για τις Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το γνωρίζει αυτό από πρώτο χέρι, αφού υπήρξε ο Εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012 στις Βρυξέλλες.

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση για τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το ΡΙΚ κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αγγλικά πατήστε εδώ.

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)