Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2024 10:53

Διαδικτυακή συνάντηση της Επίτροπου Νομοθεσίας με τον Πρόεδρο του Law Reform Commission και τον Full Time Commissioner της Ιρλανδίας

Η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου πραγματοποίησε την 1η Ιουλίου 2024 διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Law Reform Commission της Ιρλανδίας κ. Justice Frank Clarke και τον Full Time Commissioner κ. Richard Barrett. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έναρξης συνεργασιών του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με αντίστοιχους θεσμούς άλλων χωρών με παρόμοια νομικά συστήματα με την Κύπρο, αλλά και στο πλαίσιο άντλησης καλών πρακτικών και συστημάτων άλλων χωρών, που γενικά θα συμβάλει στην αναβάθμιση του θεσμού του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση έγινε ως επακόλουθο της επίσκεψης που πραγματοποίησαν λειτουργοί του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας στο Law Reform Commission της Ιρλανδίας στις 25/10/2023. 

Η συνάντηση εστίασε στο νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται το Law Reform Commission, αναλύοντας το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το νομικό πλαίσιο του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό τη θεσμοθέτησή του. Ειδικότερα έγινε αναφορά στον τρόπο συνεργασίας του Law Reform Commission με τον Γενικό Εισαγγελέα, το Κοινοβούλιο και τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών σε σχέση με την υποβολή εισηγήσεων για αναθεώρηση της νομοθεσίας στην Ιρλανδία και τα έγγραφα διαβούλευσης (consultation papers), μέσω των οποίων συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών στη διαβούλευση. Η Επίτροπος παρουσίασε τον τρόπο εργασίας του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας στην Κύπρο και γενικά τις αρμοδιότητές της. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ενδεχόμενοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της συνεργασίας όσον αφορά νομοσχέδια/μελέτες που αφορούν στα ίδια ζητήματα. 

Τέλος, ο κ. Barrett ανέφερε ότι προσβλέπουν με ενδιαφέρον σε συνεργασίες με χώρες που έχουν παρόμοια νομικά συστήματα, όπως η Κύπρος. Επίσης, προσκάλεσε επισήμως την Επίτροπο Νομοθεσίας στην επέτειο των 50 χρόνων του Law Reform Commission που θα τπραγματοποιηθεί το ερχόμενο έτος στην Ιρλανδία. Η Επίτροπος Νομοθεσίας αποδέχθηκε την πρόσκληση αυτή ως ένδειξη της βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών. 

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Law Reform Commission της Ιρλανδίας. 

(ΝΖ/ΕΠ)