Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2024 12:42

Υπουργός Εσωτερικών: Τις επόμενες εβδομάδες οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης θα είναι σε πλήρη λειτουργία – Επιλύουμε τα προβλήματα που αναφύονται

Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας

Τις εγκαταστάσεις όπου στεγάστηκε ο τομέας αδειοδότησης του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί για καταγραφή δυσκολιών που τυχόν να καταγράφονται στη λειτουργία των νεοσύστατων Οργανισμών. Ο κ. Ιωάννου ξεναγήθηκε στα Γραφεία του ΕΟΑ Λάρνακας και έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο κ. Άγγελο Χατζηχαραλάμπους και τη διευθυντική ομάδα του ΕΟΑ Λάρνακας. 

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε, παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης «όλα κυλούν ομαλά και αυτό είναι ευχάριστο. Τα μικροπροβλήματα ήταν αναμενόμενα, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ενημέρωση της οποίας έτυχα. Αυτή η βδομάδα ήταν περισσότερο για να εγκλιματιστεί το προσωπικό. Αναμένουμε από την άλλη βδομάδα να μπούμε σε πραγματικούς ρυθμούς δουλειάς, και τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται θα τα επιλύουμε στην πορεία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό».

Κληθείς να πει εάν υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν περισσότερες αιτήσεις μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» από την 1η Ιουλίου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως ο αριθμός δεν αυξήθηκε προς το παρόν. Σημείωσε πως υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα στο Σύστημα, τα οποία επιλύονται από την ομάδα εργασίας που συστάθηκε με Λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών και της ιδιωτικής εταιρείας. Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένα είναι ο σχεδιασμός στα χαρτιά και άλλο η εφαρμογή στην πράξη, όπως συμβαίνει με κάθε λογισμικό σύστημα. «Στην πλήρη ανάπτυξη του λογισμικού, παρουσιάστηκαν κάποια -επαναλαμβάνω- πολύ μικρά προβλήματα, τα οποία επιλύονται. Άρα αναμένω από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι πλέον σε πραγματικούς ρυθμούς και να αποδίδει. 

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχόλιο για τα έσοδα των ΕΟΑ από τις άδειες πολεοδομίας και οικοδομής και ερωτηθείς εάν υπάρχει σκέψη από το Υπουργείο για να δοθεί το 60% των εσόδων αυτών στους Δήμους που τα διεκδικούν, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε πως το 60% των εσόδων από την αδειοδότηση παραχωρείται στους Δήμους μέσω της νομοθεσίας. «Είναι πλέον θεσμοθετημένο στη νομοθεσία. Το 60% των εισόδων της αδειοδότησης στους Επαρχιακούς Οργανισμούς θα πρέπει να αποδίδεται πίσω στους Δήμους για τους γνωστούς λόγους που υπάρχει και η αιτιολογία. Διότι με την ανάπτυξη προκύπτουν από πλευράς των Δήμων έργα που πρέπει να γίνουν, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, διότι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί με το να αποδίδουν το 60% στους Δήμους, δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Τα έσοδα της αδειοδότησης είναι, λίγο πολύ, όσο και τα έξοδα. Άρα με το να αποδίδεται το 60%, υπολογίζουμε να υπάρχει ένα έλλειμμα €12 εκατομμύρια», εξήγησε ο κ. Ιωάννου. 

Αυτό, συνέχισε, «το γνωρίζουμε, το έχουμε εντοπίσει εδώ και μήνες. Ήταν ένα πρόβλημα της νομοθεσίας που πρέπει να λυθεί, από κάπου πρέπει να βρεθούν. Σίγουρα δεν θα είναι με αύξηση των τελών, αυτό θέλω να το διευκρινίσω. Ήδη έχουμε συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, να δούμε το πραγματικό κόστος, αφού θα έχουν τα δεδομένα, ούτως ώστε ως Κυβέρνηση, ως Κράτος, να βοηθήσουμε με μια νομοθετική ρύθμιση. Στην ουσία το Κράτος πρέπει να συνεισφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού».

Ξεκαθάρισε πως οτιδήποτε γίνει θα γίνει μετά από διαβούλευση. «Δεν θα στερηθούν οι Δήμοι. Από την άλλη, πρέπει να βρούμε αυτό το ποσό για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Είναι πρόβλημα στη νομοθεσία, ενώ προβλέφθηκε το 60%, δεν μπήκε σε κάποια ρύθμιση πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα. Το έχουμε εντοπίσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Για φέτος έχει επιλυθεί. Για του χρόνου θα βρούμε τη λύση», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών. 

Επανέλαβε πως «δεν θα αυξηθούν τα τέλη, διότι και να αυξηθούν τα τέλη, πάλι το 60% της αύξησης των τελών θα αποδίδεται στους Δήμους. Άρα για να καλυφθεί αυτή η ζημιά, πρέπει να αυξηθούν περίπου δυόμισι φορές, πράγμα αδύνατον. Ούτε εμείς το επιθυμούμε ούτε κανένας άλλος». Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως φέτος το κόστος για το προσωπικό ήταν προϋπολογισμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών  Αφ’ ης στιγμής ήταν προϋπολογισμένο με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει καλυφθεί. 

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Λάρνακας κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε πως υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τους Λειτουργούς του Υπουργείου. «Θεωρώ είμαστε σε πολύ καλή πρόοδο. Με την έναρξη του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας υπάρχουν μικροπροβλήματα. Είμαστε εδώ, τα αντιμετωπίζουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο και αναμένουμε όντως τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί και η παραγωγή μας τόσο για την αδειοδότηση, αλλά να λυθούν και κάποια άλλα επιμέρους προβλήματα στους άλλους πυλώνες, συγκεκριμένα για την ύδρευση και την αποχέτευση. Κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν θα ρυθμιστούν και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία», δήλωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους. 

Κληθείς να πει ποια είναι τα προβλήματα που αφορούν στην ύδρευση, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας εξήγησε πως ο νέος Οργανισμός ανέλαβε 16 νέες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, τα προβλήματα αφορούν κυρίως σε αντιμετώπιση βλαβών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως όλα αυτά ρυθμίζονται. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως τις επόμενες ημέρες και βδομάδες ο Οργανισμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία. «Ήδη αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, απλώς εκεί είναι κάτι καινούργιο για μας. Θα δούμε τον όγκο, να τον εκτιμήσουμε, για να δώσουμε λύσεις εκεί όπου απαιτείται», σημείωσε, τέλος, ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

(ΜΚυ/ΕΠ)