Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2024 10:10

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στις Σέρρες και τη Βεργίνα Ημαθίας

Πενήντα χρόνια μετά, ο εκκωφαντικός ήχος των σειρήνων της 15ης και της 20ης Ιουλίου δεν μας επιτρέπει να ξεχνούμε, μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας χθες, 6 Ιουλίου 2024, σε εκδηλώσεις καταδίκης των επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, που διοργανώθηκαν στις Σέρρες και στη Βεργίνα Ημαθίας.

Στις ομιλίες του, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες που εξακολουθεί να βιώνει ο κυπριακός λαός, απόρροια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Η παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, οι χιλιάδες πρόσφυγες και νεκροί μας, η ανθρωπιστική πτυχή των αγνοουμένων δεν μας επιτρέπουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Παρά την αδιαλλαξία και τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών, σημείωσε ο κ. Υπουργός, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ιωάννου μετέφερε την ισχυρή πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει την προσπάθεια, μέσω της διπλωματικής οδού, προωθώντας συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις, που θα οδηγήσουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει με τις ενέργειές της την ετοιμότητα και τη βούλησή της να συνεργαστεί, με στόχο τη συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα δίνουν σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου το δικαίωμα να ζήσουν και να συνδημιουργήσουν σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Εξάλλου, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η επίλυση του Κυπριακού θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενισχύσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις και γεωπολιτική αστάθεια.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην εκδήλωση στον Δήμο Σερρών, ο κ. Ιωάννου είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο κα Βαρβάρα Μητλιάγκα, με την οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Μητλιάγκα για την έναρξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο την 1η Ιουλίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα, όπου η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δήμαρχος Σερρών ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών για το πώς ο Δήμος αξιοποιεί κονδύλια για την ανάπτυξη έργων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Τέλος, ο κ. Ιωάννου και η κα Μητλιάγκα αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινότητα του Δήμου Σερρών και εξέτασαν τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου επισκέφθηκε ψες τη Βεργίνα Ημαθίας, όπου ξεναγήθηκε στους Τάφους της Βεργίνας.

(ΜΚυ/ΓΣ)