Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2024 18:36

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παραχώρηση ακτινοδιαγνωστικού κινητού οχήματος από την ιταλική κυβέρνηση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024, στο Λιμάνι Λάρνακας, τελετή παραλαβής ακτινοδιαγνωστικού κινητού οχήματος μεταξύ των Τμημάτων Τελωνείων της Κύπρου και της Ιταλίας, το οποίο παραχωρήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου «Αμάλθεια». Την κυπριακή κυβέρνηση στην τελετή παραλαβής εκπροσώπησε η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων κα Θεοδώρα Δημητρίου. 

Το ακτινοδιαγνωστικό κινητό όχημα θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού που έχει συσταθεί για τον έλεγχο, επιθεώρηση, φόρτωση και ασφαλή αναχώρηση των ανθρωπιστικών φορτίων που μεταφέρονται από την Κύπρο δια θαλάσσης στη Γάζα. Η ουσιαστική αυτή ενίσχυση συμβάλλει στη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του Σχεδίου «Αμάλθεια», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχει ως σκοπό την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δυνάμει του μηχανισμού 2720 υπό το σχετικό Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς την ιταλική κυβέρνηση για τη σημαντική αυτή υποστήριξη στην ανθρωπιστική πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου. Ευχαριστίες για αυτήν τη συνεισφορά μεταφέρθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο προς τον Ιταλό ομόλογό του κ. Antonio Tajani και στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας, που έλαβε χώρα στις 5 Ιουλίου 2024. 

Η στενή συνεργασία και ο άρτιος συντονισμός μεταξύ των κυπριακών και ιταλικών Αρχών τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την αμοιβαία προσήλωσή μας στην επιτέλεση της κοινής ανθρωπιστικής αποστολής για ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. 

Επισημαίνεται ότι Κύπρος και Ιταλία, τόσο μέσω του Σχεδίου «Αμάλθεια» όσο και μέσω της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας «Food For Gaza» της ιταλικής κυβέρνησης, παραμένουν στο επίκεντρο της ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. 

Η Κύπρος, μέσα από ανάπτυξη συνεργιών και ανάληψη πρωτοβουλιών, θα συνεχίσει μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και υποβοηθητής στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

(ΜΦ/ΓΣ/ΜΣ)