Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-07-2024 20:37

Δήλωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του «περί Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024»

Η σημερινή ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του «περί Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2024» αποτελεί σταθμό στην πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβάλλουμε σε συνεργασία με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, τους κοινωνικούς εταίρους και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, με στόχο την επίτευξη της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας γυναικών και ανδρών. Η θεσμοθέτηση αποτελεί επίσης τη συνέχεια των προσπαθειών του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ) για διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Ο Νόμος θεσμοθετεί τον/την εκάστοτε Επίτροπο Ισότητας των Φύλων και καθορίζει τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του/της, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης, του συντονισμού και της αξιολόγησης της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων σε συνεργασία με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία. Έχουμε από σήμερα ακόμη ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη διάθεσή μας, για την περαιτέρω ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου με στόχο τη θεμελίωση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. 

Με τον νέο Νόμο ρυθμίζεται, επίσης, ο ρόλος των Λειτουργών Ισότητας των Φύλων στα Υπουργεία και Υφυπουργεία και ορίζεται η συνδρομή τους στην οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές. Παράλληλα, θεσμοθετείται ο ΕΜΔΓ, ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του Κεντρικού Φορέα για τη Γυναίκα που είχε δημιουργηθεί το 1989, καθώς και του Συμβουλευτικού Σώματος που είχε συσταθεί με το ίδιο όνομα το 1994, με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και η συνεργασία του με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Η αναβάθμιση του/της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διακυβέρνησής του. Ο Νόμος που ενέκρινε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών για εμπέδωση της κουλτούρας έμφυλης ισότητας, γι’ αυτό και εκφράζω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Επίτροπο Νομοθεσίας, τον ΕΜΔΓ και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για την άψογη συνεργασία και την ουσιαστική τους συμβολή, που είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση του σημαντικού αυτού Νόμου.

(ΑΑ/ΝΓιαν/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα