Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2024 20:34

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα στο τρισάγιο πεσόντων Τεθωρακισμένων που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων

Σήμερα, πέντε δεκαετίες από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, επαναφέροντας στη μνήμη τις τραγικές στιγμές, τις οποίες βίωσαν η πατρίδα και ο λαός μας, προσήλθαμε εδώ, πιστοί προσκυνητές, για να μνημονεύσουμε τους πεσόντες μαχητές των Τεθωρακισμένων και να αναπέμψουμε δέηση στον Ύψιστο για ανεύρεση των αγνοούμενων αδελφών μας.

Για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε αυτούς που προσέτρεξαν στην πρώτη γραμμή, όταν τους κάλεσε η πατρίδα, παραμένοντας πιστοί στον όρκο για προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας.

Για να καταγγείλουμε επίσης, για άλλη μια φορά, τον παράνομο διαχωρισμό της Κύπρου και να βροντοφωνάξουμε την αστείρευτη βούλησή μας, για απελευθέρωση, επανένωση και επιστροφή στην πατρώα μας γη.

Δηλώνουμε λοιπόν σήμερα δυναμικά το «παρών» μας και αποδιώχνοντας μακριά τη λήθη καθιστούμε το συλλογικό μας υποσυνείδητο φορέα αιώνιας ευγνωμοσύνης, μνήμης και τιμής, για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμη δικαιωθεί.

Κυρίες και κύριοι,

Αναπόδραστα, σήμερα, μισό αιώνα μετά, αδυσώπητες μνήμες κατατρύχουν ακατάπαυστα τις ψυχές μας και επαναφέρουν τον ίδιο πόνο και την ίδια οδύνη, που η πατρίδα και ο λαός μας βίωσε το ζοφερό καλοκαίρι του 1974.

Σε αυτή τη σεμνή τελετή, ανατρέχουμε στα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής σε μια πορεία ιστορικής αναδρομής, επιστρέφοντας στις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Ψηλαφίζοντας τις ανεπούλωτες ακόμη πληγές μας, επιμετρούμε τον αβάσταχτο πόνο και γινόμαστε μάρτυρες σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που η γενναιότητα και η φρόνηση επιστεγάστηκαν από την ηρωική θυσία.

Το 1974 οι λεβέντες των Τεθωρακισμένων απάντησαν ταχέως στο κάλεσμα για υπεράσπιση της πατρίδας. Άφησαν πίσω τις οικογένειες και τα παιδιά τους, και, ορθώνοντας το μπόι απέναντι στον άνομο εισβολέα, πολέμησαν με πίστη και αποφασιστικότητα για τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.

Βίωσαν στο πετσί τους τη φρικαλεότητα του πολέμου. Βίωσαν τον θάνατο και την απώλεια φίλων και αδελφών. Είδαν τους συνάδελφους και συμπολεμιστές τους να ξεψυχούν στα χέρια τους, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή και άλλους να κείτονται βαριά τραυματίες με ανεπούλωτες πληγές και αναπηρίες.

Είδαν τη μισή τους πατρίδα να κατασπαράσσεται από τα νύχια του Τούρκου κατακτητή. Είδαν ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά να τρέχουν αλλόφρονες, παίρνοντας τον δρόμο το ξεριζωμού από τα σπίτια τους, για να γλιτώσουν τον θάνατο και τον εξευτελισμό.

Σε όλους αυτούς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, κληρωτούς οπλίτες και έφεδρους, που στάθηκαν με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή μέχρι τέλους, κλίνουμε σήμερα ευλαβικά το γόνυ και με σεβασμό καταθέτουμε στέφανα τιμής και ευγνωμοσύνης.

Το Μνημείο, που έχει αφιερωθεί στη μνήμη τους ως φορέας διατήρησης της ιστορικής αλήθειας και μεταλαμπάδευσης στις επόμενες γενιές των αξιών της υπευθυνότητας, της ανιδιοτέλειας, της αυταπάρνησης και της ανδρείας, παραδίδει μαθήματα πίστης και αφοσίωσης προς την πατρίδα.

Οι ήρωες των Τεθωρακισμένων είχαν βαθιά ριζωμένα μέσα τους το αίσθημα του καθήκοντος προς την πατρίδα, αλλά και τη φυσική ανάγκη κάθε ανθρώπου να ζει υπό συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν παραδείγματα προς μίμηση.

Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελούν για όλους εμάς φωτεινό οδοδείκτη, που καθοδηγεί τις πράξεις μας και υπενθυμίζει το χρέος μας έναντι όσων αγωνίστηκαν με σθένος για την προάσπιση της πατρίδας, έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος ή αγνοούνται ακόμη.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες καλούμαστε να αναλογιστούμε τη βαριά ευθύνη που έχουμε έναντι της πατρίδας και της ιστορίας μας.

Φέτος, 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, παρά το γεγονός ότι η τουρκική αδιαλλαξία αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και παρά την απογοήτευση και τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιδιώκουμε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, για όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του τόπου.

Η υφιστάμενη στρεβλή κατάσταση πραγμάτων δεν γίνεται αποδεκτή και δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος της πατρίδας μας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά, ως απαράδεκτη και επικίνδυνη, την αλλαγή της βάσης λύσης που επιδιώκει η Άγκυρα με την πρότασή της για δύο κράτη.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Υποκλινόμενοι στο μεγαλείο και τη θυσία των ηρωικώς πεσόντων υπερασπιστών μας, δίνουμε την υπόσχεση πως δεν θα λησμονήσουμε το παρελθόν μας, δεν θα επιτρέψουμε να ξεθωριάσουν οι μνήμες και δεν θα αποστρατευτούμε από τον αγώνα μας μέχρι τη στιγμή της τελικής δικαίωσης.

Υποσχόμαστε ότι με ομοψυχία, σύνεση, αποφασιστικότητα και ορθολογισμό θα συνεχίσουμε τον αγώνα που διεξάγουμε, για να προσφέρουμε το μέλλον ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας και προόδου που αξίζει στην Κύπρο και στον λαό μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τον πεσόντων μαυροσκούφηδων μαχητών μας και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού.

Είθε ο Παντοδύναμος να εισακούσει τις προσευχές μας και να βοηθήσει, για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΣ/ΑΦ)