Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2024 12:42

Επιμνημόσυνος λόγος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών δρος Ελίκκου Α. Ηλία στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρου Πέτσα

Συναισθανόμενοι πλήρως το χρέος μας ως πολιτεία και με αισθήματα άκρατης ευγνωμοσύνης, συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, για να τιμήσουμε δύο άξια τέκνα της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, τα οποία γαλουχήθηκαν με τα ιδεώδη, τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού, θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο, την ίδια τη ζωή τους. Μετουσίωσαν έτσι σε πράξη το ρητό «μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η πατρίς».

Ο ήρωας Ανδρέας Μοδίτης του Ιωάννη και της Βασιλικής γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1952. Με τη σύζυγό του Μαρούλα απέκτησαν μια κόρη, την Παναγιώτα, η οποία δεν γνώρισε τον ήρωα πατέρα της. Ήταν μόλις πέντε μηνών όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή. Ο Ανδρέας κατετάγη ως έφεδρος στο 216ο Τάγμα Πεζικού με αποστολή την υπεράσπιση της Κερύνειας. Τραυματίστηκε θανάσιμα από βλήμα όλμου και εντοπίστηκε σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Λακατάμειας. Τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν το 2001 με τη μέθοδο DNA.

Ο ήρωας Κύπρος Πέτσας γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1956. Γονείς του ήταν ο Ιωάννης και η Κυριακού Πέτσα. Όταν ξέσπασε η τουρκική εισβολή υπηρετούσε τη θητεία του στην Αθαλάσσα. Κατά τη διάρκεια της μάχης του αεροδρομίου Λευκωσίας τραυματίστηκε στο πόδι. Μόλις αποθεραπεύτηκε, επέστρεψε στη Μονάδα του και συνέχισε να υπερασπίζεται την πατρίδα, ώσπου τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια μεταφοράς οπλιτών. Ανευρέθηκε σε ομαδικό τάφο και η ταυτοποίηση των λειψάνων του έγινε το 2000 με την ίδια μέθοδο.

Οι δυο ήρωες κηδεύτηκαν με τις πρέπουσες τιμές στο κοιμητήριο της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου. Προς τιμήν τους έχουν ανεγερθεί προτομές στο πάρκο της Κοινότητας. Με τον τρόπο αυτόν μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές το νόημα της υπέρτατης θυσίας τους υπέρ βωμών και εστιών.

Οι δύο ήρωες με τη θυσία τους αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν χάνονται οι λαοί όταν τέτοιοι λεβέντες υπερασπίζονται την πατρίδα και ποτίζουν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς. «Παλαιόθεν και ως τώρα όλα τα θεριά πολεμούνε να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά». Η ρήση αυτή του ήρωα του 1821 Ιωάννη Μακρυγιάννη συναντά την απόλυτη έκφρασή της μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των ηρωικώς πεσόντων, τη μνήμη των οποίων σήμερα τιμούμε.

Η μακραίωνη Ιστορία της φυλής μας επιτάσσει άοκνη συνέχιση του ιερού αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας. Συμπληρώθηκε χθες μισός αιώνας και οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ οι πληγές παραμένουν ανεπούλωτες, χαίνουσες.

Οι πτυχές του δράματος της Κύπρου δεν έχουν τελειωμό. Ζωές χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος, γυναικόπαιδα χάθηκαν στη μάχη με τις φλόγες, άνθρωποι επέλεξαν συνειδητά να παραμείνουν στον τόπο τους με τη φρούδα ελπίδα ο Αττίλας να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε χρέος να μην λησμονήσουμε ποτέ. Να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη. Χρέος απέναντι στους νεκρούς, στις οικογένειες που αναμένουν καρτερικά τη διακρίβωση της τύχης των οικείων τους, σε όσους βίωσαν την αιχμαλωσία, τον ξεσπιτωμό, την κτηνωδία των βιασμών και των βασανιστηρίων.

Καλούμε την Τουρκία, η οποία τηρεί διαχρονικά άτεγκτη στάση, να συνεργαστεί,  επιτέλους, προς επίλυση της εθνικής μας τραγωδίας.

Τιμημένοι ήρωες Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρο Πέτσα,    

Αντλούμε δύναμη από το μεγαλείο της αυτοθυσίας σας, που υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη για ενότητα και επαγρύπνηση. Στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η πατρίδα μας, η θυσία σας ας είναι για όλους μας πυξίδα καθοδήγησης, που καταδεικνύει τον δρόμο της καθήκοντος, της αξιοπρέπειας και της τιμής. Έχουμε χρέος να βαδίσουμε στον δρόμο που υποδείξατε, για να επέλθει εθνική δικαίωση της θυσίας σας, ώστε να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ελεύθερο, στο οποίο θα επικρατεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη.

Διαβεβαιώνουμε ότι ύψιστος στόχος μας δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε μια συνολική λύση του Κυπριακού, που θα εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα.

Η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό παραμένει για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ύψιστη προτεραιότητα. Προς τον σκοπό αυτόν, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να υποκαθίσταται ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Ως Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να αναλώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για επανένωση του νησιού, ούτως ώστε η θυσία σας να μην μείνει αδικαίωτη.

Αιωνία σας η μνήμη.

(ΕΠ/ΜΚυ/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα