Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2024 12:48

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974

Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και με ιδιαίτερη συγκίνηση τελούμε σήμερα το μνημόσυνο όσων ηρωικά και με αυταπάρνηση θυσίασαν τη ζωή τους το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974. Τιμούμε όσους έτρεξαν με θάρρος στη μάχη ενάντια στον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα προς υπεράσπιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η φετινή χρονιά έχει συνδεθεί με τη συμπλήρωση μισού αιώνα κατοχής της Κύπρου μας. Οι εκδηλώσεις καταδίκης, μνήμης και τιμής που διοργανώνονται διατρανώνουν τη βούλησή μας για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που επικρατεί στον τόπο μας. Ο λαός της Κύπρου συνεχίζει, 50 χρόνια από τον μαύρο εκείνο Ιούλιο του 1974, να βιώνει τις τραγικές συνέπειες: τον βίαιο εκτοπισμό, την προσφυγιά, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τη σύληση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κύπρου.

Τραγικές συνέπειες που στιγμάτισαν τη σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας μας και συνιστούν υπόμνηση προς όλους εμάς για τη δική μας ευθύνη να μην ησυχάσουμε έως ότου απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας και αποκαταστήσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα όλων των Κύπριων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Προς επίτευξη του στόχου μας, επιλέγουμε να πορευτούμε διά της διπλωματικής οδού, μέσα από την ειρηνική και δημοκρατική διαπραγμάτευση. Προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Μέλημά μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, ευρωπαϊκό, ένα κράτος της προόδου και της ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων, όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, χωρίς την παρουσία στρατών κατοχής και συρματοπλεγμάτων.

Είναι για αυτό το όραμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται άοκνα, με επιμονή και αποφασιστικότητα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα φέρουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις διακηρύξεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη δημιουργία ενός κράτους ανεξάρτητου και πραγματικά κυρίαρχου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω του Προέδρου Χριστοδουλίδη, έχει κατ’ επανάληψη καταδείξει ετοιμότητα, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι πορευόμαστε με πυξίδα το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό ορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητούμενο είναι η απελευθέρωση της πολύπαθης πατρίδας μας. Η πραγματική και χωρίς υποσημειώσεις επανένωση του τόπου και του λαού μας, μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας και ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους. Η απαλλαγή από την κατοχή και τη διαίρεση που θέτουν τροχοπέδη στην προοπτική της χώρας για περαιτέρω ευημερία και εξέλιξη. Πρώτα και πάνω από όλα όμως, το ζητούμενο είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα ασφαλή, ειρηνική και ελεύθερη.

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, αντλούμε διδάγματα όσον αφορά τις συνέπειες που επέφεραν οι διχαστικές συμπεριφορές, για να συνειδητοποιήσουμε πως το μέλλον μας μπορεί να οριστεί μόνο με ομοθυμία και ενότητα. Μόνο μέσα από την ομοψυχία θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τη φλόγα του αγώνα της επιστροφής.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Συναισθανόμενοι το ιστορικό μας χρέος, μνημονεύουμε και τιμούμε όσους με ανιδιοτέλεια θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Όσους έπεσαν ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στους Τούρκους κατακτητές, σε μια μάχη άνιση και ανίερη. Όσους δεν λιποτάκτησαν και πολέμησαν μέχρι τέλους για τα ιδανικά του Ελληνισμού και την αξιοπρέπεια του έθνους.

Αναγνωρίζουμε το χρέος μας απέναντι σε όσους σήμερα τιμούμε και το καθήκον μας προς τις επερχόμενες γενιές του Κυπριακού Ελληνισμού, και δίνουμε την υπόσχεση πως θα αγωνιζόμαστε μέχρι ο στόχος μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας να ευοδωθεί.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων και πεσόντων συμπατριωτών μας.

(ΜΚυ/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα