Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2024 12:56

Επιτόπια επίσκεψη σε παραλίες στην Κοινότητα Περβολιών πραγματοποίησε το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στις 08/07/2024 στις παραλίες της Κοινότητας Περβολιών της Επαρχίας Λάρνακας, στην παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και κατοίκων. Στη συνέχεια στάλθηκε επιστολή από το Γραφείο (15/07/2024) στον Δήμο Δρομολαξιάς, Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου, στον οποίο έχει ενταχθεί η Κοινοτική Αρχή Περβολιών και σε άλλες Υπηρεσίες, με αναφορά σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το παραλιακό μέτωπο που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας των Περβολιών, και σχετικά ερωτήματα.

Συνοπτικά, τα ζητήματα στα οποία γίνεται αναφορά στην εν λόγω επιστολή είναι:

  1. Μηχανική μετακίνηση και στοίβαγμα των κροκάλων κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Ακρωτηρίου του Φάρου από την παραλία προς την ενδοχώρα σε απόσταση περίπου 10-20 μέτρων από την ακτογραμμή, ώστε να εμφανιστεί το αμμώδες υπόστρωμα της παραλίας, με σκοπό να σχηματιστεί αμμουδιά.
  2. Εγκατάσταση υποστατικών, τα οποία λειτουργούν ως μπαράκια – τρία στην παραλία Φάρος και ένα στην παραλία Άμμος (διοικητικά όρια Κοινότητας Περβολιών) – ενώ διαθέτουν επίσης τραπεζοκαθίσματα, ηλεκτρικά ψυγεία, και πωλούν οινοπνευματώδη ποτά.
  3. Χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από την τοποθέτηση και λειτουργία ιδιωτικών ηλεκτρογεννητριών επί της δημόσιας παραλίας για την ηλεκτροδότηση των μπαρ.
  4. Δημόσια οχληρία και ηχορύπανση από δυνατή μουσική από τα μπαρ κατά τις βραδινές ώρες.
  5. Κατά την επιτόπια επίσκεψη στην παραλία Φάρος διαπιστώθηκε η δημιουργία πεζοδρόμου/ποδηλατοδρόμου από σκυρόδεμα με σήμανση «υποχρεωτικός ποδηλατόδρομος και υποχρεωτικός παράλληλος πεζόδρομος», ενώ στο σχέδιο χρήσης της παραλίας προνοείται δρόμος για «Πρόσβαση Οχημάτων στην Παραλία (ασθενοφόρα, οχήματα ΑμΕΑ, καθαρισμού)». Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι η μπάρα εισόδου παραμένει ανοικτή, διευκολύνοντας την παράνομη πρόσβαση και διακίνηση ιδιωτικών μηχανοκίνητων οχημάτων επί της παραλίας, γεγονός που δημιουργεί και κινδύνους ασφάλειας για τους χρήστες.
  6. Είσοδος και διακίνηση επί της παραλίας Άμμος μέσω ανοικτής διόδου μεταξύ της παραλίας και δημόσιας οδού, κατά παράβαση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι επί της παραλίας Άμμος υπάρχουν βαθιά αποτυπώματα από ελαστικά μηχανοκίνητων οχημάτων.
  7. Στα σχέδια χρήσης των παραλιών Φάρος και Άμμος προνοείται η ανέγερση Πύργου Ναυαγοσωστών, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι πύργοι ούτε και παρουσία επί καθήκοντι ναυαγοσώστη, παρά το γεγονός ότι η παραλία λειτουργεί ως οργανωμένη με τοποθέτηση ξαπλώστρων και ομπρελών.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα αναμένει τις απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί προς την Τοπική Αρχή και σε άλλες Υπηρεσίες, και τα οποία αφορούν, κυρίως, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς για την έκδοση (ή μη) άδειας, έγκρισης, αδειοδότησης εργασιών κτλ. σε σχέση με τα ως άνω ζητήματα. Στη συνέχεια θα εξετάσει όλα τα σχετικά δεδομένα, προτού προβεί σε περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

(ΑΣΠ/ΑΦ/ΜΣ)