Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 17:45

«Κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να διαθέτει πέρα από την κοινωνική, και τουριστική ατζέντα», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής

Συνάντηση με τοπικούς φορείς της Λεμεσού πραγματοποίησε σήμερα, 25 Ιουλίου 2024, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ), ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Ανδρέας Τσουλόφτας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού κ. Τώνης Αντωνίου, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Γιάννης Αρμεύτης, ο Δήμαρχος Κουρίου κ. Παντελής Γεωργίου, καθώς επίσης, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων της Επαρχίας Λεμεσού.

Αποτελεί την πρώτη από σειρά συναντήσεων, που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει το Υφυπουργείο Τουρισμού με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Κύπρο και εντάσσεται στην ευρεία προσπάθεια που καταβάλλεται για διατήρηση και ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξ’ ορισμού συνδεδεμένες με τον τουρισμό». Παράλληλα, έθιξε την ευθύνη που φέρουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση των προορισμών σε άριστη κατάσταση και ότι δύναται, μέσα από τη δράση τους, να συμβάλουν στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τουριστικών περιοχών που έχουν υπό την ευθύνη τους. Ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή τους στην προσπάθεια για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του τουρισμού, αναμένεται να είναι καθοριστική και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να διαθέτει πέρα από την κοινωνική, και τουριστική ατζέντα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός συνιστά μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα για κάθε γεωγραφική περιοχή».

Ο κ. Κουμής αναφέρθηκε στους στόχους που έθεσε το Υφυπουργείο Τουρισμού σε σχέση με τις εν λόγω συναντήσεις, οι οποίοι αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη του κατά τόπους τουριστικού προϊόντος, την ανάπτυξη των παρεχόμενων υποδομών, την ανάδειξη των κατά τόπους αξιοθέατων, τη δημιουργία και την ανάδειξη εμπειριών για τους επισκέπτες, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως επίσης, και την ευρύτερη προβολή των τουριστικών προορισμών της χώρας μας.

Επίσης, ο κ. Υφυπουργός έκανε αναφορά στο πλάνο των Περιφερειακών Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στην αναγκαιότητα επένδυσης και επίτευξης ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως επίσης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης γύρω από τον τουριστικό τομέα.

Θέση του Υφυπουργείου, την οποία ο κ. Κουμής εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του, αποτελεί η διατήρηση πολύ στενής συνεργασίας με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μέσο καταπολέμησης και άμβλυνσης των όσων αδυναμιών χαρακτηρίζουν το τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Σε αναφορά του για την επαρχία της Λεμεσού, έκανε λόγο για τα μεγάλα άλματα που η πόλη πέτυχε τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού, χαρακτηρίζοντάς την ως έναν προορισμό με πολύ καλή εικόνα.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση από το Υφυπουργείο Τουρισμού με θέμα τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω των πορισμάτων που προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τουρισμού, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Κουμής, ιδρύθηκε το προηγούμενο έτος από την Κυβέρνηση ως εργαλείο βελτίωσης των επί μέρους τουριστικών προορισμών. «Θεωρήσαμε ορθό να μοιραστούμε με τους νεοεκλεγέντες τοπικούς αξιωματούχους τα πορίσματα. Η σωστή ανάλυση των στοιχείων και η αξιοποίησή τους από τις Τοπικές Αρχές δύναται να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, και αυτό ακριβώς επιθυμούμε», ανάφερε.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για την Κύπρο, τόσο ως σύνολο όσο και σε επίπεδο περιοχών, σε θέματα όπως η κατανομή περιηγητών ανά τοποθεσία διαμονής –με τη Λεμεσό να καταγράφει ποσοστό ύψους 12% για το 2023, ο βαθμός ικανοποίησης περιηγητών, η εποχικότητα, από την οποία φαίνεται ότι η Λεμεσός δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό– και στοιχεία σε σχέση με τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα και την πληρότητα.

Ακολούθως, παρουσιάστηκαν πληροφορίες και εισηγήσεις, τις οποίες το Υφυπουργείο Τουρισμού έλαβε από τουριστικούς φορείς, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με παράθεση των ενεργειών και δράσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού για τουριστική αναβάθμιση των διαφόρων περιοχών της χώρας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων επί θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό. Εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού έγινε ενημέρωση και δόθηκαν απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που εγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως για παράδειγμα η συμβολή του κράτους σε τοπικά αναπτυξιακά έργα, αλλά και αναβάθμισης των τοπικών υποδομών, και αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων και ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού αφουγκράζεται όλες τις ανησυχίες.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι στη διάθεση όλων των φορέων για διάλογο και κοινή δράση, στέκοντας ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και επίτευξη αειφόρας τουριστικής ανάπτυξης.

(ΚΚ/ΜΣ)