Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2024 11:43

Περιοδεία στην περιοχή Κουμανδαροχωρίων πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Τουρισμού

"Αποτελεί καθήκον απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στους κατοίκους των κουμανδαροχωρίων η ανάδειξη της κουμανδαρίας"

Περιοδεία στην ορεινή Λεμεσό και στην περιοχή των Κουμανδαροχωρίων πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, στο πλαίσιο των δράσεων του Υφυπουργείου για προώθηση των τοπικών οίνων και της Κουμανδαρίας.

Ο κ. Κουμής συνοδευόταν από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού κ. Τώνη Αντωνίου, τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Τουρισμού Δρα Κώστα Κωνσταντίνου, και Λειτουργούς του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Αρχικά, ο Υφυπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βουνίου κ. Ματθαίο Πρωτοπαπά στο κτίριο που αναμένεται να στεγαστεί η Σχολή Σομελιέρ, έργο το οποίο επιμελείται το ΤΕΠΑΚ.

Στη συνέχεια, η περιήγηση περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Κουμανδαρίας στη Ζωοπηγή, όπου ο κ. Κουμής πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζωοπηγής κ. Χριστάκη Νικολάου.

Ακολούθησε συνάντηση στο Καπηλειό με τον Πρόεδρο του Κ.Σ. Καπηλειού κ. Ανδρέα Αντωνίου και  τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων των άλλων 13 Κουμανδαροχωρίων, όπου αναπτύχθηκε μια παραγωγική συζήτηση σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν τους ντόπιους παραγωγούς και την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση του «εθνικού ποτού» της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, το Υφυπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία της κουμανδαρίας έχει καταρτίσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της προβολής και της προώθηση της, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή της ως ενός πολύ ξεχωριστού τοπικού οίνου.

Οι δράσεις και ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών οίνων και της Κουμανδαρίας αναμένεται να εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Κουμής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αποτελεί καθήκον απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στους κατοίκους των κουμανδαροχωρίων η εφαρμογή ενός προγράμματος ενισχυμένης προβολής της κουμανδαρίας, αυτού του πολύ ξεχωριστού τοπικού οίνου.

Άκουσα με προσοχή τα όσα μετέφεραν προς εμάς οι Προέδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων και οι παραγωγοί.

Επιβάλλεται να μελετήσουμε οριζοντίως το συγκεκριμένο θέμα, ξεκινώντας από την παραγωγή και διάθεση και καταλήγοντας στην προβολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά η κουμανδαρία άξιζε πιο ενισχυσμένης προβολής και ότι έχουν γίνει λάθη.

Ίσως ένα τραντακτό λάθος είναι και η μερική εγκατάλειψη του χώρου που ανεγέρθηκε με σκοπό την εξύμνηση της κουμανδαρίας και την τουριστική ανάδειξή της, και αναφέρομαι στο Μουσείο Κουμανδαρίας στην Ζωοπηγή. Ένα αρχοντικό κτίριο το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ όπως του άξιζε και όπως αξίζει στην ιστορία της κουμανδαρίας και των χωριών παραγωγής της.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτη του θέματος στο Υφυπουργείο, σε επικοινωνία πάντοτε με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και την τοπική αρχή, και μόλις ξεπεραστεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα, θα καταθέσουμε πρόταση για ανακαίνισή του, συνοδευόμενη από πλάνο τουριστικής προβολής.

Η ανάδειξη των τοπικών οίνων αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και απαιτεί πολλές και διαφορετικές δράσεις. Η λειτουργία Σχολής Σομελιέρ και η αναμενόμενη λειτουργία του Μουσείου Κουμανδαρίας σε μερικά μόνο λεπτά δρόμου σίγουρα θα βοηθήσει, αλλά χωρίς αμφιβολία, απαιτείται και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός».

(ΚΚ, ΑΣ)