Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 14:33

Υπογραφή Σύμβασης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη της Μαρίνας Πάφου

Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής: «Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός βαρυσήμαντου έργου, που οραματίζονται οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου εδώ και δεκαετίες.» 

Υπογράφηκε σήμερα, στα Κεντρικά Γραφεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, η σύμβαση μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού και της κοινοπραξίας Deloitte Triton Paphos Marina Consortium, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του έργου της Μαρίνας Πάφου.

Στόχος της σύμβασης είναι η προκήρυξη και η διεκπεραίωση διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, με σκοπό την ανάπτυξη του έργου της Μαρίνας Πάφου με τη μέθοδο D.B.F.O.T. (Design, Built, Finance, Operate, Transfer).

Η εν λόγω μαρίνα προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Πότιμα, στην Κισσόνεργα, στην Επαρχία Πάφου, και ο επιτυχών επενδυτής θα έχει δυνατότητα είτε για την κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας χιλίων σκαφών, η οποία θα περιλαμβάνει και οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, είτε για συνδυαστική ανάπτυξη μαρίνας χιλίων σκαφών, με υποδομή υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, η οποία επίσης θα περιλαμβάνει οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η συνολική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 μήνες. Η προκήρυξη του έργου αναμένεται να γίνει σε εννέα με δώδεκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, από σήμερα δηλαδή, η δε ανάθεση του έργου της μαρίνας στον επιτυχόντα επενδυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2026.

Τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούνδιαβουλεύσεις, τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς, όπως προνοείται από την σύμβαση, ώστε να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι του έργου.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός βαρυσήμαντου έργου, που οραματίζονται οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου εδώ και δεκαετίες, και που αναμένεται ότι θα προσδώσει νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της Επαρχίας Πάφου.

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Deloitte Triton Paphos Marina Consortium, η οποία αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου με τη μέθοδο Design – Built – Finance – Operate – Transfer.

Αναμφίβολα, έργα αυτής της εμβέλειας και δυναμικής, αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας μας και ορίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Μαρίνα της Πάφου γίνεται από σήμερα, ουσιαστικά, η τέταρτη μαρίνα, της οποίας το Υφυπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει την εποπτεία του έργου, μετά τη Μαρίνα της Λεμεσού, της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου.

Όλα αυτά τα έργα στο σύνολό τους, μαζί με την Μαρίνα της Λάρνακας και την Μαρίνα St. Raphael –την πρώτη μαρίνα που αναπτύχθηκε στη χώρα μας– θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και ειδικότερα του yachting tourism, μίας μορφής τουρισμού που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

(ΚΚ/ΜΣ/ΑΣ)