Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 14:50

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στη Βουδαπέστη

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βουδαπέστη οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων της COSAC οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της τρέχουσας εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος των προτεραιοτήτων της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δικαίως το θέμα της αντιμετώπισης του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας. Η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία πρέπει να παραμείνει σταθερή και ακλόνητη ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου και υπογράμμισε ότι η εισβολή σε μία κυρίαρχη χώρα και η χρήση βίας δεν έχουν θέση στο σύνολο των αρχών και αξιών της Ένωσης. Εάν επιτρέψουμε να γίνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, επισήμανε η κ. Ερωτοκρίτου, αυτό σημαίνει ότι θέτουμε την ίδια την ΕΕ σε θέση συμβιβασμού επί των ίδιων των αρχών τις οποίες πρεσβεύει, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να επισυμβεί σε καμία περίπτωση.

Η Κύπρια βουλεύτρια επισήμανε ακόμη ότι η κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να τύχει άμεσης  αντιμετώπισης, καθότι η Μέση Ανατολή δεν βρίσκεται μακριά από την ΕΕ και υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στη Συρία, το 2011, αποτέλεσε το έναυσμα της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην ευρύτερη γειτονία της ΕΕ. Είμαι περήφανη για τη χώρα μου, υπογράμμισε η κ. Ερωτοκρίτου, αφού με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη βάση του Σχεδίου «Αμάλθεια» αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που διανοίχθηκε για τον σκοπό αυτό.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στη φετινή 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου. Υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις αρχές της Ένωσης, η εισβολή είναι εισβολή είτε έλαβε χώρα στην Ουκρανία το 2022 είτε στην Κύπρο το 1974 και ως εκ τούτου, η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να αποδέχεται φαινόμενα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της, ούτε να εφαρμόζει πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)