Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 15:58

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Ομάδας ΙΙΙ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Ομάδας ΙΙΙ (Ομάδα των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) κ. Séamus Boland. Τον κ. Boland συνόδευσαν τα μέλη της ΕΟΚΕ κ.κ. Πανίκος Χάμπας και Τάσος Γιαπάνης.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε εκτίμηση για το έργο τόσο του ιδίου όσο και της ΕΟΚΕ συνολικά, υπογραμμίζοντας ότι η εκπροσώπηση της κοινωνίας των πολιτών έχει αυξημένη σημασία. Οι πολιτικοί, τόνισε η κ. Δημητρίου, οφείλουν να αφουγκράζονται την αγωνία και τις ανάγκες των πολιτών, ώστε να προωθούν πολιτικές που να αποφέρουν απτά αποτελέσματα με στόχο τη βελτίωση της ζωής τους.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες, όπως επισήμανε, τις χιλιάδες εκτοπισμένους, τους αγνοούμενους και τις παραβιάσεις σωρείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιώνουμε μέχρι σήμερα. 

 

Αναφερόμενη, εξάλλου, στη χώρα καταγωγής του κ. Boland, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ιρλανδίας, τις σημαντικές ομοιότητες της ιστορικής τους διαδρομής, τις κοινές προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ως μικρά ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και τη σημασία της διαφύλαξης της ίσης εκπροσώπησής τους εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσον αφορά στη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κυρίως Σύρων από τον Λίβανο και στηλίτευσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού στο επίπεδο της ΕΕ, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία. Τόνισε επίσης την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων για την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών έναντι ακραίων ιδεολογιών και του λαϊκισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό ιδεώδες. 

Ο κ. Boland εξήρε το έργο που επιτελούν οι εκπρόσωποι της Κύπρου στην ΕΟΚΕ. Υπογράμμισε τις στενές σχέσεις συνεργασίας που συνδέουν Ιρλανδία και Κύπρο, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν τη δική τους ταυτότητα και παραμένουν προσηλωμένες στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι οποίες αποτελούν δίκτυ προστασίας ενάντια στις τρέχουσες προκλήσεις και απειλές. Επισήμανε δε ότι η μη εξεύρεση λύσεων σε φλέγοντα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, τροφοδοτεί ακραία πολιτικά κινήματα που απειλούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα συμβάλει θετικά προς την ολιστική και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος αυτού.  

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου στο Λίβανο για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και ειδικότερα για την Κύπρο.

Τέλος, ανταλλάγηκαν απόψεις για δυνατούς τρόπους ενίσχυσης της προβολής του σημαντικού έργου που επιτελεί η ΕΟΚΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)