Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 19:15

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ετήσιας Σύσκεψης Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών, που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ανδρέας Κακουρής.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι ενόψει των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, η συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών, τηρουμένης της αρχής της διάκρισης εξουσιών, καθίσταται αναγκαία και αμοιβαία επωφελής για την αποτελεσματική προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κύπρου και τη διασφάλιση του σεβασμού των αρχών και αξιών που η χώρα ενστερνίζεται.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τον ρόλο των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών και του διπλωματικού Σώματος γενικότερα στην προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην περαιτέρω ανάδειξη της θετικής της εικόνας διεθνώς. Σημείωσε, παράλληλα, την πρόσθετη αξία και τον γεφυροποιό ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, λόγω της ευελιξίας και της δυνατότητας που διαθέτει να ανοίγει διόδους, ειδικότερα σε χώρες όπου δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων που στηρίζουν και ενισχύουν τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας. Υπογράμμισε δε ότι η εμπειρογνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων στον τομέα των διεθνών σχέσεων, δύναται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους των Μελών του Διπλωματικού Σώματος, ο κ. Κακουρής εξέφρασε ευχαριστίες προς την κ. Δημητρίου για την πολύ χρήσιμη αυτή συνάντηση, προσβλέποντας, όπως ανέφερε, στη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών.  

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στις προτεραιότητες και τους ευρύτερους στόχους στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας, καθώς και σε επιμέρους θέματα συνεργασίας και συντονισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε δε στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο 2026, περιλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής της διάστασης, προς διασφάλιση της πλήρους επιτυχίας της.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)