Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 19:16

Δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου για αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης από εργολάβους και συντεχνίες για ανανέωση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2027

Τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, και το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) με ενημέρωσαν γραπτώς για την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανανέωση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2027.

Η επίτευξη συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, τη διαβούλευση και τη μεσολάβηση αποτελεί μια συλλογική επιτυχία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και είναι αμοιβαία επωφελής για όλους.

Η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία για τα επόμενα χρόνια αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Και σε μια συγκυρία, που το εξωτερικό περιβάλλον στην περιοχή και στον κόσμο είναι ρευστό, το εσωτερικό περιβάλλον στη χώρα μας πρέπει, με τη συμβολή όλων των μερών, να διατηρείται σταθερό, όπου έχει επιτευχθεί μέσα από αυτήν τη σημαντική συμφωνία.

Η συμφωνία για την ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία για τα επόμενα χρόνια είναι ορθολογική και ισορροπημένη, σύμφωνα με τη μεσολαβητική πρόταση που προνοεί την αποκατάσταση των μειώσεων των μισθών της προηγούμενης δεκαετίας και τον προγραμματισμό αυξήσεων στους μισθούς και στα ωφελήματα για τα επόμενα χρόνια, ενώ περιλαμβάνει τον προγραμματισμό συγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών, που καταβάλλονται με τους μισθούς που συμφωνούνται, και ενεργειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τις ηγεσίες και τα στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου για την εποικοδομητική συνεργασία, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των προνοιών της συμφωνίας, που θα αναβαθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις και θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας της οικοδομικής βιομηχανίας σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα.

Η συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης θα υπογραφεί την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, στις 12:00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

(ΜΣ/ΑΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα