Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 19:19

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας σε χώρους εργασίας

Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα που προωθείται μέσα από την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη πρόληψη των αυξημένων κινδύνων σε εγκαταστάσεις φύλαξης μεγάλων ποσοτήτων επικίνδυνων υλικών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούνται πλέον οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Αντιμετώπιση Κινδύνων Ατυχημάτων Μεγάλης Κλίμακας Σχετιζομένων με Επικίνδυνες Ουσίες) Τροποποιητικοί Κανονισμοί του 2024, οι οποίοι αφορούν στους χώρους εργασίας που αποθηκεύουν ή/και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων χημικών ουσιών (μονάδες SEVESO), οι οποίοι ετοιμάστηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024, στην εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, το καλοκαίρι του 2023 με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε σχετικά με τις πυρκαγιές, που ξέσπασαν κατά την περίοδο εκείνη σε εγκαταστάσεις με χημικές ουσίες αυξημένου κινδύνου.

Βασικός σκοπός του αναβαθμισμένου θεσμικού πλαισίου είναι η αύξηση των υποχρεώσεων και των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους υπάρχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων, που καθορίζονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς, σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO και σε χώρους εργασίας που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Οι Κανονισμοί τίθενται άμεσα σε εφαρμογή με τη δημοσίευσή τους, ενώ για υφιστάμενους χώρους εργασίας ή για χώρους εργασίας, που διαθέτουν Άδεια Οικοδομής ή Πολεοδομική Άδεια πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης, οι Κανονισμοί εφαρμόζονται με μεταβατική περίοδο 18 μηνών, ώστε να μεσολαβήσει επαρκής χρόνος προσαρμογής στις διαδικασίες και στις υποδομές.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ήδη προγραμματίσει σειρά σχετικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ξεκινούν να υλοποιούνται αμέσως για την ενημέρωση των επηρεαζόμενων μονάδων, ώστε να επικαιροποιήσουν ανάλογα τις εκθέσεις εκτίμησης κινδύνου και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την σύντομη εφαρμογή των αναβαθμισμένων μέτρων ασφαλείας για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου, θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη, 30 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, το Τσιμεντοποιίο Βασιλικού για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή των νέων προνοιών της νομοθεσίας.

(ΜΣ/ΑΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα