Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2024 19:36

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε το απόγευμα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Ararat Mirzoyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Τον κ. Mirzoyan συνόδευε ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Tigran Mkrtchyan και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αρμενία, με έδρα τη Μόσχα, κ. Κύπρος Γιωργαλλής.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, οι οποίες, όπως τονίστηκε, εδράζονται σε ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και στην αμοιβαία στήριξη σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την κάθε χώρα. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την αμέριστη συμπαράσταση και τη σταθερή στήριξη της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική τραγωδία των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αρμενία για να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αρμενικού λαού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε στα καταδικαστικά ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, αλλά και στα ψηφίσματα που έχει υιοθετήσει το Σώμα για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας. Διαβεβαίωσε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης χώρας.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, παράλληλα, ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Αρμενίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τόνισε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν ακόμα πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής. Η Κύπρος, λόγω ακριβώς της δικής της οδυνηρής εμπειρίας, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως τις δοκιμασίες του Αρμενικού λαού. Αναμένουμε, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, την ίδια αποφασιστικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας έναντι όλων ανεξαιρέτως των παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Mirzoyan εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Αρμενία και τον λαό της, τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή όσο και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αρμενίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η στήριξη αυτή της Κύπρου είναι συνεχής και απτή στα διάφορα διεθνή βήματα. Ενημέρωσε, συναφώς, την Πρόεδρο της Βουλής για την εν εξελίξει διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πορεία των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε τη βούληση και τη δέσμευση της Αρμενίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για δυνατούς τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)