Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2024 14:29

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Irfan Siddiq

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στην Κύπρο κ. Irfan Siddiq. Τον κ. Siddiq συνόδευε ο κ. Simon Adams, Πολιτικός Ακόλουθος της Ύπατης Αρμοστείας.

Κατά τη συνάντηση,  επαναβεβαιώθηκαν  εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση και περαιτέρω ενδυνάμωση  των διακοινοβουλευτικών σχέσεων και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας  μέσα από  την  ανταλλαγή, μεταξύ άλλων,  επίσημων επισκέψεων σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων.

Αναφερόμενη στην 50η επέτειο της Τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε  την προσήλωση της πλευράς μας στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, στη βάση  διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ως ορίζεται μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Siddiq επεσήμανε πως αποτελεί διαχρονική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και κατ’ επέκταση και της νέας κυβέρνησης, η σταθερή στήριξη στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η κ. Δημητρίου και ο κ. Siddiq, αντάλλαξαν απόψεις τόσο για την εντεινόμενη κρίση στην Μέση Ανατολή, εκφράζοντας αμφότεροι την ανησυχία τους για την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή και τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύρραξης, όσο και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)