Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2024 16:54

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιώργο Κώτσηρα

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επ’ ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς. Τον κ. Κώτσηρα συνόδευαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του κ. Αθανάσιος Παναγιώτου, καθώς και άλλα στελέχη του Γραφείου του, αλλά και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. 

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική μνεία στη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, όπως και στην ιδιαίτερή σημασία, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά, της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία, την ημέρα της τραγικής επετείου του 1974. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας της Βουλής των Ελλήνων στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου, τονίζοντας παράλληλα  την αναγκαιότητα ενός αρραγούς μετώπου Ελλάδας – Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, επίσης, τον Έλληνα Υφυπουργό για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και υπήρξε σχετική ανταλλαγή απόψεων. 

Ο κ. Κώτσηρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Κύπρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων επαναβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση τόσο τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, με στόχο την επανένωση της χώρας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως και τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Εξήρε δε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι Ελλάδος και Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Εν συνεχεία, συζητήθηκε η ανάγκη μιας πιο σύγχρονης προσέγγισης των αποδήμων και δη αυτών της νέας γενιάς, αλλά και αυτών που μετανάστευσαν, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Κώτσηρας ενημέρωσε, επίσης, την κ. Δημητρίου για το «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027» του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθησε σχετική ανταλλαγή απόψεων, όπως και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)