Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2024 17:45

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφαλή φύλαξη χημικών ουσιών

Υλοποιείται ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή των αναβαθμισμένων κανόνων φύλαξης χημικών ουσιών αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις νέες πρόνοιες της νομοθεσίας που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εγκρίθηκαν τoν Ιούλιο του 2024. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης των επηρεαζόμενων μονάδων, οι οποίες έχουν πλέον την υποχρέωση της εφαρμογής αυστηρότερων διαδικασιών για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, ξεκίνησε σήμερα με επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου και διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Άριστο Οικονομίδη το νέο θεσμικό πλαίσιο που καθιστά υποχρεωτική την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τη φύλαξη συγκεκριμένων χημικών ουσιών. Οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των κινδύνων μέσα από την επιλογή ουσιών περιορισμένης επικινδυνότητας, τον περιορισμό του μεγέθους των φυλασσόμενων ποσοτήτων, τη μετακίνηση των σημείων φύλαξης σε καταλληλότερους χώρους και άλλες ανάλογες πρακτικές, σύμφωνα με τη σχετική εκτίμηση κινδύνου. 

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή επίσκεψη μας στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού επικεντρώθηκε στα θέματα ασφάλειας και υγείας, καθότι ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τους κανόνες φύλαξης των επικίνδυνων χημικών ουσιών. 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των επηρεαζόμενων μονάδων, η παρουσία μας στο Τσιμεντοποιείο αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους ενημερωτική επίσκεψη, καθώς το Τσιμεντοποιείο χαρακτηρίζεται διαχρονικά από αυξημένη ευαισθησία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας. 

Με ικανοποίηση διαπιστώνεται ότι το Τσιμεντοποιείο είναι σε σημαντικό βαθμό ευθυγραμμισμένο με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επενεργήσει θετικά, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες πρόληψης για ατυχήματα, που υπό άλλες συνθήκες δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να προληφθούν.» 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η αναβάθμιση της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις με επικίνδυνες χημικές ουσίες αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων ειδικότερα και των πολιτών γενικότερα. 

Ο Πρόεδρος του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού κ. Αντώνης Αντωνίου εξέφρασε την προθυμία για ανταπόκριση στις νέες υποχρεώσεις, τονίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην πρόληψη, επισημαίνοντας ότι το αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο θα επενεργήσει θετικά εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά. 

Το Υπουργείο Εργασίας θα ολοκληρώσει την αναλυτική ενημέρωση των επηρεαζόμενων εντός του επόμενου διαστήματος, έτσι ώστε η μεταβατική περίοδος να αξιοποιηθεί ουσιαστικά και να επιτευχθεί ο περιορισμός των κινδύνων για μεγάλα ατυχήματα στις μονάδες φύλαξης επικίνδυνων χημικών ουσιών.

(ΓΣ/ΝΖ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα