31-07-2024 07:44
Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς
«― Κυκλάμινο, κυκλάμινο, στου βράχου τη σκισμάδα,
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς, πού μίσκο και σαλεύεις;
― Μέσα στο βράχο σύναζα το γαίμα στάλα-στάλα,
μαντήλι ρόδινο έπλεξα κι ήλιο μαζεύω τώρα.»
Το πιο πάνω ποίημα με τίτλο «Κουβέντα με ένα λουλούδι» είναι ένα από τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του σπουδαίου Γιάννη Ρίτσου. Ο ποιητής εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος, εφόσον έχει τη θέληση, μπορεί να επιτύχει το ακατόρθωτο ακόμα και στις πιο αντίξοες για την επιβίωσή του συνθήκες.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Νέας Ιουστινιανής αι πάσης Κύπρου,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας,
Αγαπητοί Υπουργοί, υφυπουργοί,
Έντιμοι Πρέσβεις, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές - βουλεύτριες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, Γενικοί διευθυντές,
Πρόεδροι ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ, Πρόεδροι τοπικών ομοσπονδιών,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι και εκλεκτές προσκεκλημένες,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Φίλες και φίλοι απόδημοι,
Κυρίες και κύριοι,
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Διαβάζοντας την πρόσκληση για το σημερινό συνέδριο, παρατήρησα το κυκλάμινο. Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερη συνοδεία από το σκίτσο ενός κυκλάμινου. Παρομοιάζοντας λοιπόν με τούτο το μικρό λουλούδι, το κυκλάμινο -το οποίο αποτελεί αφενός σύμβολο ελπίδας, αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας, αφετέρου το εθνικό ενδημικό φυτό της Κύπρου μας- τους απόδημους Κυπρίους, παρ’ όλο που αυτό ανθίζει και ομορφαίνει τον ουρανό, οι ρίζες του είναι βαθιές και με αυτές εμποτίζει το χώμα. Έτσι και οι Κύπριοι ομογενείς εμποτίζουν τα πάτρια εδάφη με αξίες ανεκτίμητες. Οι μνήμες, η νοσταλγία για την αγαπημένη νήσο και το έντονο αίσθημα για ηθική και όχι μόνο δικαίωση διατηρούν άσβεστο τον πόθο για λευτεριά. Το πολυσχιδές έργο των Κυπρίων της διασποράς είναι, θεωρώ, η περίτρανη απόδειξη πως οι Κύπριοι είναι ένας λαός που αντέχει, που εξελίσσεται σε όλους τους τομείς της ζωής, βελτιώνοντας το βιοτικό του επίπεδο, διατηρώντας συνάμα ακλόνητη την πολιτιστική του ταυτότητα και μεταλαμπαδεύοντας τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του τόπου. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μακρύ ταξίδι των αποδήμων μας, η πίστη, η φιλοπατρία, ο ανθρωπισμός. Δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και να μας γεμίζουν με υπερηφάνεια, αφού με την πολυεπίπεδη δράση τους καθιστούν εαυτούς φάρο του ελληνισμού για τη μικρή και πολύπαθη πατρίδα μας.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς -την Υπηρεσία Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), καθώς και την Παγκόσμια Οργάνωση Νέων Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ)- για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην αποψινή τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου και να τους συγχαρώ για τη διαρκή τους στήριξη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, νιώθω τη βαθύτατη ανάγκη αλλά και χρέος να αναφερθώ στην εθνική μας πληγή. Πενήντα χρόνια τώρα και ζούμε ακόμα σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τοποθετηθεί και τοποθετείται δημόσια υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για να υπάρξει ωστόσο μια λύση που να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί και τα δύο μέρη, χρειάζεται θέληση και γόνιμος διάλογος, στοιχεία που δυστυχώς εκλείπουν από τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας. Οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, το επαπειλούμενο status quo της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για το μοντέλο των δύο κρατών ως μόνη λύση στο Κυπριακό επιφορτίζουν έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Για ακόμα μία φορά καταδικάζουμε τις προκλητικές αυτές ενέργειες και δηλώνουμε ότι δεν είναι ανεκτές, εφόσον παραβιάζουν κατάφωρα τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.
Φίλες και φίλοι απόδημοι,
Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας υπερηφάνεια για εσάς τους Κυπρίους της διασποράς οι οποίοι, περνώντας από συμπληγάδες, καταφέρατε να διαπρέψετε και συνεχίζετε να διαπρέπετε στο εξωτερικό με τον κόπο, τη δημιουργικότητα, την επιμονή, την υπομονή, αλλά και το ήθος σας. Σας ευχαριστώ επίσης από καρδιάς για τη διάδοση του κυπριακού προβλήματος και για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεστε. Η συμβολή σας είναι πολύτιμη, καθώς η διάδοση του εθνικού μας ζητήματος μάς τροφοδοτεί με δύναμη και συμμάχους στο διεθνές πεδίο οι οποίοι, συμπαραταγμένοι με το δίκαιο, καταδικάζουν τις απροκάλυπτες ενέργειες της Άγκυρας και την τουρκική αδιαλλαξία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει η ισχυροποίηση των δεσμών μας, ως κράτους, με τις κυπριακές παροικίες και κοινότητες του εξωτερικού. Ωστόσο, χρειάζεται να ανταποκρινόμαστε άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε κάλεσμα προερχόμενο από την κυπριακή ομογένεια, αφουγκραζόμενοι πάντοτε τις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες της.
Φίλες και φίλοι,
Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πολλές επιτυχίες!
Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ όλους και όλες ξανά!
Σας αποχαιρετώ με τη ρήση που είναι παρμένη από το βιβλίο του Ρήγα Φεραίου «Ηθικός Τρίπους»:
«Ο ιερός της πατρίδος έρως εμφωλεύει εις την καρδίαν, και η καρδία δεν γηράσκει ποτέ!»
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)