Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2024 18:07

Δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου για την ομόφωνη έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου είχε συνάντηση, σήμερα, με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εγκρίθηκε ομόφωνα η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας. Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου.

«Σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τη μεσολαβητική πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που τέθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μετά από μια μακρά περίοδο εκκρεμότητας από το 2022, επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας. Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μπορούν μέσα από τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη μεσολαβητική συμβολή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να καταλήγουν σε συμφωνίες που αναβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για τη συνοχή της κοινωνίας.

Εξάλλου, η ανανέωση των υφιστάμενων και η συνομολόγηση νέων συλλογικών συμβάσεων προνοείται από την ανθρωποκεντρική πολιτική της Κυβέρνησης και περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών.

Η κλαδική σύμβαση ανανεώθηκε με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2027, διασφαλίζοντας έτσι μια μακρά περίοδο εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας. Ιδιαίτερα μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξημένη ρευστότητα, η διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας και σταθερότητας στο εσωτερικό διαθέτει επαυξημένη προστιθέμενη αξία.

Η ανανεωμένη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας προνοεί την αποκατάσταση των μειώσεων και των αποκοπών της προηγούμενης δεκαετίας, με βελτιωμένα και αυξημένα ωφελήματα για τους εργαζόμενους αναφορικά με το ύψος των μισθών, το φιλοδώρημα για τον 13° μισθό και τις εισφορές στο Ταμείο Προνοίας. Παράλληλα, με εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει συμφωνηθεί ως κοινός στόχος όλων των πλευρών, η ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται και των μισθών που καταβάλλονται, όπου δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες που περιλαμβάνονται στην πρόταση του Υπουργείου και αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας για να περιοριστεί ουσιαστικά η παράνομη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η υπαμειβόμενη απασχόληση στον κλάδο.

Ο χρονοπρογραμματισμός για τη σταδιακή υλοποίηση αυτών των ενεργειών κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες θα παρουσιαστεί δημόσια εντός Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιπρόσθετα, θα τεθεί σε λειτουργία η Τεχνική Επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης, με επικέντρωση στην εξαμηνιαία ανάλυση της προόδου που επιτυγχάνεται για τη σύγκλιση των μισθών, σύμφωνα με την εξέλιξη της εφαρμογής των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί.

Η αισιοδοξία μας για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία έχει επιβεβαιωθεί, και αυτή η επιτυχία είναι συλλογική. Θέλω να ευχαριστήσω τις συντεχνίες οικοδόμων της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ και τους εργοδότες του συνδέσμου εργολάβων οικοδόμων, που εκπροσωπούνται από την ΟΣΕΟΚ, καθώς και τη διεύθυνση και τα στελέχη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εποικοδομητική συνεργασία και τη σημαντική συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας για την ανανέωση της σύμβασης.

Είμαι βέβαιος ότι η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας θα συνεχιστεί, με την συνομολόγηση πολλών σημαντικών συμφωνιών, σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας.»

Πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της κλαδικής συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας και το περιεχόμενο της σημερινής ανανέωσης

Η κλαδική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας είναι η παλαιότερη συλλογική σύμβαση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, αφού η πρώτη συμφωνία στον κλάδο συνομολογήθηκε το 1939. Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που έχουν επισυμβεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η συλλογική σύμβαση έλαβε τη σημερινή της μορφή, που καθορίζει τους όρους εργασίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σήμερα εκτιμάται ότι οι όροι της συλλογικής σύμβασης εφαρμόζονται για πέραν των 20.000 εργαζομένων του κλάδου, σε κατασκευαστικά έργα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η σύμβαση αφορά εργαζομένους σε τεχνικά και εργατικά επαγγέλματα του κλάδου, όπως π.χ. κτίστες, καλουψίηδες, μπογιατζήδες, σιδεράδες, οδηγούς, μηχανοδηγούς, υδραυλικούς, ηλεκτροκολλητές κ.α.

Διαχρονικά η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας ήταν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων, την αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης και τη λήψη απεργιακών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται προπομπός για εξελίξεις στα εργασιακά θέματα, είτε αυτές είναι θετικές είτε είναι αρνητικές.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι πριν από μια δεκαετία, το 2013, πραγματοποιήθηκαν απεργίες διάρκειας 22 ημερών, στις οποίες εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου 20.000 απεργοί.

Η σημερινή ανανέωση της κλαδικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας εξελίχθηκε χωρίς ο κοινωνικός διάλογος να εκτροχιαστεί, αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικά Βιομηχανικών Σχεδίων. Η μεσολαβητική πρόταση που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγινε αποδεκτή.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ανανέωσης, όπου είχαν περιληφθεί στην μεσολαβητική πρόταση είναι οι εξής:

• Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι 31/12/2027.

• Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/6/2013 (€9 ευρώ εβδομαδιαίως), από 01/08/2024.

• Αύξηση των μισθών κατά €7 ευρώ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά €7 ευρώ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά €7 ευρώ εβδομαδιαίως από την 01/01/2027.

• Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 1/1/2026 και από 10% σε 11% από 01/09/2027.

• Αύξηση του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0.5%, ώστε να ανέλθει στο 3.5% από 01/01/2025 κατά 0.5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.

• Επανακαθορισμός του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού για τους νεοεισερχόμενους στη βιομηχανία, όπου το ποσοστό εισφοράς ορίζεται στο 3%, και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στη βιομηχανία πέραν των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία στη βιομηχανία πέραν των τριών ετών στο 5%, και για υπηρεσία στη βιομηχανία πέραν των τεσσάρων ετών στο 6%.

Επιπρόσθετα, λόγω της διαπιστωμένης απόκλισης μεταξύ των κατώτατων μισθών που καταβάλλονται στους εργαζόμενους της βιομηχανίας και των μισθών που καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς επίσης και της περιορισμένης συμμόρφωσης με το Διάταγμα Καθορισμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιέλαβε στη μεσολαβητική πρόταση τον προγραμματισμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό της απόκλισης και την ενίσχυση της σύγκλισης των μισθών, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σύμφωνα με οδικό χάρτη –που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025– ο οποίος έγινε αποδεκτός.

1. Ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

2. Έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου στην Οικοδομική Βιομηχανία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και προνοείται στη συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές.

3. Επιβεβαίωση των ωραρίων εργασίας για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη και του εργοδοτούμενου.

4. Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου ανταπόκρισης στις προβλεπόμενες συμβατικές υποχρεώσεις και λήψη των προβλεπόμενων μέτρων συμμόρφωσης για την υλοποίηση κυβερνητικών κατασκευαστικών έργων.

5. Εισαγωγή μηχανισμού εκτίμησης αναγκών στελέχωσης για την υλοποίηση αδειοδοτημένων κατασκευαστικών έργων.

6. Προγραμματισμός εκπαίδευσης καθορισμένου αριθμού εργαζομένων στην βιομηχανία για την κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού κατόχων πρότυπων επαγγελματικών προσόντων μέσα από το κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης που αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση.

7. Ενίσχυση της συμμετοχής στη συμφωνημένη προεκπαίδευση των εργαζομένων στη βιομηχανία για θέματα ασφάλειας και υγείας για τη σταδιακή θεσμοθέτηση που προνοείται στη σχετική συμφωνία.

8. Διενέργεια αυξημένων επιθεωρήσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας με την αξιοποίηση των ενισχυμένων δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τα σχετικά νομοσχέδια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

(ΜΣ/ΑΣ)