Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2024 18:54

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου στην Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή συγκέντρωση των Κυπρίων της Διασποράς.

Καλωσορίζω ειδικά τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, κ. Γιώργο Κώτσηρα. Η παρουσία σας αντανακλά τη στενή συνεργασία και τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους εσάς, τους εκπροσώπους της Κυπριακής Διασποράς από κάθε γωνιά του κόσμου. Η εκτίμηση της Κυπριακής Πολιτείας είναι δεδομένη. Η δε έκφρασή της επιβαλλόμενη.

Η αφοσίωση και η αγάπη σας για την Κύπρο μετουσιώνεται σε πράξη ανιδιοτελούς συνεισφοράς, καθοδηγούμενη από τη δέσμευσής σας για διασφάλιση των συμφερόντων της Κύπρου. Ως προς τούτο, θα ήθελα να εκφράσω προς εσάς, και διά μέσω σας, τη βαθιά μας εκτίμηση στους απανταχού Κύπριους.

Μετά την πρόσφατη επανένταξη της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων στις δομές του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός ανανεωμένου πλαισίου συνεργασίας με τη Διασπορά μας.

Στόχος του Υπουργείου είναι η ενίσχυση των δεσμών, η βελτιστοποίηση της συνεργασίας, η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας και επικοινωνίας μας.

Το Κέντρο, η Λευκωσία, οι Διπλωματικές μας Αποστολές, και τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας σε μια κοινή γραμμή, με ενιαίο μήνυμα και με ένταση της απήχησής του.  Αυτό έχουμε θέσει ως αντικειμενικό σκοπό.

Η συνδρομή της Πολιτείας στην ομογένεια και η υποβοήθηση της δράσης της αποτελούν το σημείο αναφοράς.

Βασικό βήμα είναι η ενεργοποίηση των νέων της Διασποράς μας με σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας, με ανανεωμένη μεθοδολογία μηνύματος, με το βλέμμα στο μέλλον, καθοδηγούμενοι από την ιστορία μας. Οι νέοι αποζητούν τη διατήρηση της σύνδεσης με τις ρίζες τους. Παράλληλα, οικοδομούν την ενσωμάτωσή τους στις χώρες όπου γεννήθηκαν και διαβιούν.

Αυτό είναι το μέλλον.

Δεν πρόκειται να εισέλθω στις λεπτομέρειες του πλάνου που έχουμε διαμορφώσει, και το οποίο θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες μαζί σας, ώστε να οριστικοποιηθεί με έτος έναρξης το 2025.

Θα αρκεστώ να ευχαριστήσω όλους εσάς για την πολύτιμη βοήθεια, την οποία παρέχεται στον τόπο μας από όπου και αν βρίσκεστε, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Βοήθεια, η οποία ειδικά τη φετινή χρονιά με τα 50χρονα της μαύρης επετείου της εισβολής, θυμίζει σε όλους μας ότι η δύναμη, την οποία αντλούμε ως Πολιτεία, σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν όλα αυτά τα χρόνια σε εσάς. Και για τούτο σας είμαστε παντοτινά ευγνώμονες.

Σας ευχαριστώ

(ΜΦ/ΜΣ/ΑΣ)