Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2024 21:31

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το Εκτελεστικό Συμβούλιο των Κυπρίων Διασποράς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Κυπρίων Διασποράς, τα οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, είπε: «Σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο. Ελπίζω οι εργασίες του Συνεδρίου να είναι παραγωγικές, να έχουν αποτελέσματα. Προσβλέπω πάντα σε αυτήν τη συνάντηση, για να ανταλλάξουμε ουσιαστικές και ειλικρινείς απόψεις για το πώς προχωρούμε.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές προκλήσεις, οι οποίες αφορούν το Κυπριακό. Είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, μισός αιώνας. Τα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου είναι σαφώς πιο δύσκολα.

Την ίδια στιγμή ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα. Μας πήρε αρκετά χρόνια ως Κυπριακή Δημοκρατία να αντιληφθούμε ότι το διεθνές σύστημα, στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε είναι άναρχο και σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το βασικό δεδομένο, κινούμαστε για να επιτύχουμε και τον υπ’ αριθμόν έναν στόχο που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το Κυπριακό πρόβλημα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να είναι στην περιοχή, με πράξεις και όχι με λόγια, ένας ουσιαστικός παράγοντας σταθερότητας μέσα από πρωτοβουλίες που λαμβάνει, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αλλά και σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Είναι μέσα από αυτήν τη συλλογιστική που προχωρούμε στην ενίσχυση των σχέσεων μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις οποίες [σχέσεις] είχαμε πρόσφατα εξελίξεις.»

(ΡΜ/ΜΣ/ΑΣ)