Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-08-2024 15:34

«Οι ανάγκες των σύγχρονων τουριστικών προορισμών είναι πολυδιάστατες και απαιτούν συνεχή προσαρμογή και εξέλιξη», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Υφυπουργείο Τουρισμού με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Αυγούστου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης» στην Αγία Νάπα, η παρουσίαση των πορισμάτων του Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί το Υφυπουργείο Τουρισμού σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου με θέμα «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τουριστική Ανάπτυξη – Πορίσματα Παρατηρητηρίου Τουρισμού».

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» τους ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Αμμοχώστου, Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος, Αντιδημάρχοι της Επαρχίας Αμμοχώστου, μέλη της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου και στελέχη εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η σημερινή παρουσίαση αποτελεί τη συνέχεια στις συναντήσεις που προγραμματίζει  το Υφυπουργείο Τουρισμού με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Κύπρο, και αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι σύγχρονες ανάγκες των τουριστικών προορισμών διαμορφώνονται μέσα από μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις των τουριστών, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις κοινωνικοοικονομικές μεταβολές.»

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για εστίαση στις προσωποποιημένες υπηρεσίες, τις οποίες αναζητούν οι επισκέπτες, στην υγειονομική ασφάλεια και την καθαριότητα, και στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, με στόχο την ενίσχυση της αυθεντικότητας των τουριστικών εμπειριών, αλλά και την προώθηση της τοπικής κουλτούρας.

Ο κ. Κουμής έθιξε επίσης τη θεμελιώδη σημασία της ανάπτυξης των υποδομών στους κατά τόπους προορισμούς, όπως επίσης την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και τη διαχείριση της καλής φήμης και της προβολής για την προσέλκυση τουριστών με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων.

Τέλος, ο Υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τουρισμού μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικών που θα κάνουν όλους τους προορισμούς στην Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικούς και βιώσιμους, καθώς η κατανόηση των νέων τάσεων και των απαιτήσεων που διαμορφώνουν τον κλάδο του τουρισμού είναι απαραίτητη.

Ακολούθησε η παρουσίαση των ευρημάτων του Παρατηρητηρίου Τουρισμού για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου με σκοπό την ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων και τη βελτίωση και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του κάθε προορισμού. Σημειώνεται ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαδικασία διαχωρισμού των επί μέρους τουριστικών προορισμών σε μια προσπάθεια επίτευξης διεξαγωγής πιο στοχευμένης και εξειδικευμένης έρευνας στο μέλλον,  όπου τα στοιχεία θα διαχωρίζονται ανά προορισμό και όχι ανά επαρχία.

Βάσει των επισημάνσεων του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, παρά τα επιμέρους προβλήματα που ενδεχομένως να εντοπίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικά στοιχεία ως προς την πληρότητα των καταλυμάτων και την ικανοποίηση των περιηγητών, αλλά και σε θέματα ανάπτυξης του τμήματος αγοράς «Ήλιος και Θάλασσα», τουριστικού προϊόντος για οικογένειες, καθώς και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού.

Καταληκτικά, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει το Υφυπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, με τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας και επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού, για τις οποίες ξεχωρίζει η Επαρχία, με στόχο τη διαφοροποίηση και μείωση της εποχικότητας, τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και τα σχέδια επιχορήγησης που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης του τουρισμού στην Κύπρο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή μιας παραγωγικής συζήτησης. Εκ μέρους των παρευρισκόμενων κατατέθηκαν εισηγήσεις και προβληματισμοί, τις οποίες ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής κατέγραψε, ενημερώνοντας για την υφιστάμενη κατάσταση γύρω από το κάθε ζήτημα που εγέρθηκε, όπως και για τις ενέργειες, στις οποίες το Υφυπουργείο προτίθεται να προχωρήσει.

Ο κ. Κουμής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους, αναφέροντας ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με την πορεία του τουρισμού, επαναλαμβάνοντας τη θετική διάθεση που υπάρχει για διάλογο και κοινή δράση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. «Ήρθαμε σήμερα, για να στείλουμε και να λάβουμε μηνύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(ΚΚ/EAθ/ΜΣ)