Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2024 16:07

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Τουρισμός και Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις και Καινοτομίες»

Σας καλωσορίζω στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Ο τουρισμός την εποχή τις κλιματικής αλλαγής: Προκλήσεις και Καινοτομίες», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού.

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αναγνωρίζεται ως ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης στην Κύπρο και παγκοσμίως, με το 2024 να αποτελεί για τη χώρα μας έτος ορόσημο, λαμβάνοντας υπόψιν πάντοτε τις επιδόσεις αφίξεων και εσόδων, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, όπως και κάποιοι εξωγενείς παράγοντες, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία, η οποία διαχρονικά επέδειξε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση, οι επιδράσεις της οποίας έχουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού.

Οι κύριες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αφορούν στην αύξηση της θερμοκρασίας, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και έντονες περιόδους ξηρασίας, καθώς επίσης και διαβρώσεις στο παραλιακό μέτωπο από την αύξηση της στάθμης του νερού.

Η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων κλιματικών στόχων.

Η Στρατηγική παρουσιάζει και αναλύει προτεραιότητες και μέτρα πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων, προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο μετριασμός των συνεπειών και των κρίσεων που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθείται η υλοποίηση δράσεων και πολιτικών σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και πρακτικές.

Γενικότερα, το κόστος της πράσινης μετάβασης δεν μπορεί να προβάλλεται ως εμπόδιο στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, ούτε βέβαια μπορεί να αγνοηθεί.

Οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση προσφέρουν λύσεις, ενώ το αρχικό κόστος της επένδυσης μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποσβεσθεί και να οδηγήσει σε δραστική μείωση των δαπανών σε κατανάλωση ενέργειας και νερού, όπως και σε περιορισμό των αποβλήτων.

Το κόστος της αδράνειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα υψηλότερο, αφού η αδυναμία προσαρμογής μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ζημιές.

To Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, το οποίο επικεντρώνεται στην δημιουργία κυκλικής κουλτούρας μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων, στην παροχή αποτελεσματικών κινήτρων για επενδύσεις για ενίσχυση του βαθμού κυκλικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, στην αύξηση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων και στην ενίσχυση των συνεργειών και στη λήψη μέτρων για τον αποχαρακτηρισμό των αποβλήτων και τη διαχείριση τους.

Στο πεδίο του τουρισμού, το σκηνικό έχει επίσης μεταβληθεί. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιζητούν προορισμούς και τουριστικά προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προορισμοί και οι επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στο τουριστικό τους προϊόν κερδίζουν αναμφίβολα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προτιμούνται. Ήδη, οι οργανωτές ταξιδιών θέτουν συγκριμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, για να περιλάβουν τουριστικούς προορισμούς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα προγράμματά τους.

Όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγα ότι οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα από τις υποδομές που δημιουργούν για τη διαχείριση αποβλήτων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και άλλες πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση του νερού.

Είναι ενθαρρυντικό ότι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετέχουν σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στην κυκλική οικονομία με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Θα ήθελα να σημειώσω, ότι ως Υφυπουργείο έχουμε απευθύνει πρόσκληση στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για υπόδειξη χώρων στις τουριστικές περιοχές με σκοπό και στόχο τη διενέργεια από κοινού δεντροφυτεύσεων, επειδή ΝΑΙ, οι προορισμοί μπορούν να γίνουν πιο πράσινοι.

Κυρίες και Κύριοι,

Το φετινό Συνέδριο εστιάζει στην παρουσίαση καλών πρακτικών στην τουριστική βιομηχανία και ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, μέσα από τις οποίες προάγονται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και ενισχύεται η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των προορισμών.

Οι πρακτικές αυτές καταδεικνύουν πως οι επιχειρηματίες μας είναι ενήμεροι και αξιοποιούν τους ευκαιρίες που τους προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσέγγισή της ως ευκαιρία για ενίσχυση της βιωσιμότητας τους.

Οι καλές πρακτικές που θα παρουσιαστούν σήμερα μπορούν να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη και κίνητρο για άλλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Mε την υιοθέτηση καλών πρακτικών, η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση του τουριστικού τομέα, προάγοντας τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα του τουρισμού.

Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου εστιάζει στον φυσιολατρικό τουρισμό και στις ισορροπίες που επιβάλλεται να διασφαλιστούν για την ανάσχεση των απωλειών της βιοποικιλότητας και την προστασία και αποκατάσταση των ευαίσθητων βιοτόπων και των υψηλής αξίας οικοσυστημάτων.

Καθόλου τυχαία δεν επιλέξαμε την περίπτωση του Γεωπάρκου Τροόδους, που περιλαμβάνει μία σειρά μοναδικών γεωτόπων, που η προστασία και η ανάδειξη τους συμβάλει στην κλιματική ουδετερότητα και στην ενίσχυση της μοναδικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι σαφές ότι ο τουρισμός και η κλιματική αλλαγή είναι στοιχεία αλληλένδετα και αλληλοεπηρεάζονται.

Η αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού επιβάλλεται να συνεχιστεί, σίγουρα με σεβασμό στο περιβάλλον, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που έχουμε για διατήρηση του φυσικού μας πλούτου και την παράδοσή του στις επόμενες γενεές.

Η μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές και η ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας είναι κρίσιμα βήματα, για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέπει στον τουρισμό να ανθίζει χωρίς να καταστρέφει τα οικοσυστήματα που μας στηρίζουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ομιλητές του σημερινού συνεδρίου που με την επιστημονική τους κατάρτιση, τις εμπειρίες τους και την ευαισθησία τους σε θέματα περιβάλλοντος, σίγουρα θα συμβάλουν στον προβληματισμό των τουριστικών επιχειρηματιών και στην ενίσχυση της κουλτούρας της κυκλικής οικονομίας

Ως Υφυπουργείο Τουρισμού θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, με σκοπό και στόχο να μετατρέψουμε την απειλή σε πρόκληση.

(ΑΣ/ΕΑθ)