Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 15:20

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου σχετικά με τη διεξαγωγή της Υπουργικής Συνάντησης MED9 στην Κύπρο

Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος έχει την τιμή να προεδρεύει για το 2024 της άτυπης συνεργασίας MED-9, η οποία περιλαμβάνει τα εννέα μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Από την πρώτη στιγμή, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή της προεδρίας, διοργανώνοντας συναντήσεις των εννέα Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, πριν από τα Συμβούλια των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Αυτό βοήθησε στον περαιτέρω συντονισμό των κοινών θέσεων και την αύξηση της προώθησης των κοινών προβλημάτων και αιτημάτων των εννέα κρατών μελών ενώπιον του Συμβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρόσφατες σημαντικές απλοποιήσεις στην αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος των αγροτών μας αλλά και η στήριξη του αιτήματος της Κύπρου, όπως αυτό κατατέθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει αρωγή στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Το επόμενο, λοιπόν, σημαντικό βήμα είναι η φιλοξενία, εδώ στην Κύπρο, την 1η με 3η Σεπτεμβρίου 2024, της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της MED9, η οποία και αποτελεί την πρώτη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας που φιλοξενείται στην προεδρεύουσα χώρα, με αντικείμενο συζήτησης θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου MED9 που φιλοξενεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα διεξαχθούν στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Είναι τιμή μας που θα έχουμε μαζί μας τους Υπουργούς Γεωργίας και των εννέα κρατών μελών που συμμετέχουν στην συμμαχία. Ιδιαίτερη τιμή για εμάς αποτελεί και το ότι στη Σύνοδο θα παραστεί και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski, ο οποίος θα συμμετάσχει, θα χαιρετίσει την έναρξη των εργασιών της MED9 και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί μου, όπου θα τον ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας ώστε να συνεχίσει έτι περαιτέρω η προώθηση επίλυσής τους.

Καθολικό αίτημα των εννέα κρατών μελών που συμμετέχουμε στη Σύνοδο, είναι η χάραξη μιας κοινής πολιτικής που να προστατεύει το μέλλον των αγροτών και του αγροδιατροφικού τομέα, της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου, αυτή η Σύνοδος είναι ένα σημαντικό ορόσημο:

  • προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού και ικανού να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
  • για μια ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση του νερού στη Μεσόγειο.

Να αναφέρω ότι, στο πλαίσιο της παρουσίας των ομολόγων μου στο νησί, έχουν διοργανωθεί θεματικές επισκέψεις σε γεωργικές εγκαταστάσεις και κρατικές υποδομές που αφορούν στην ευρύτερη διαχείριση του νερού, ενώ θα ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή γεωργία.

Αγαπητοί,

Η διοργάνωση αυτής της Συνόδου με επίκεντρο την απειλή της ξηρασίας για τον πρωτογενή τομέα είναι υψίστης σημασίας για εμάς εδώ στην Κύπρο.

Ζούμε καθημερινά μαζί με τους αγρότες μας τις επιπτώσεις της μείωσης των βροχοπτώσεων και της αυξανόμενης ξηρασίας, τόσο στην παραγωγή όσο και στα εισοδήματα των γεωργών μας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί κοινές ενέργειες, προτείνει λύσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης, να αξιοποιηθούν πλήρως τα εφόδια και τα εργαλεία (χρηματοδοτικά και άλλα) που μας προσφέρει η ΕΕ. Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που θα στηρίξουν τους αγρότες μας, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία και κατ’ επέκταση για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

(ΕΦυς/ΑΣ/ΝΖ)