Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 16:08

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου κατά την είσοδό του στο κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ για την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

«Προσβλέπω στις σημερινές συζητήσεις, κατά τις οποίες αναμένεται να τεθούν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. 

Όσον αφορά την Ουκρανία, θα φιλοξενήσουμε τον Υπουργό Kuleba, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τις πρόσφατες, σημαντικές εξελίξεις στη χώρα. 

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνω ακόμα μία φορά την ανάγκη για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και άμεση αποκλιμάκωση, καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για επίτευξη αυτής της αποκλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντησή μας με την Sigrid Kaag είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Θα έχω την ευκαιρία να εκφράσω εκ νέου την πλήρη στήριξη της Κύπρου στους όρους εντολής και τον ρόλο της. 

Τέλος, όσον αφορά το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Fidan, o ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακού παράγοντα αναγνωρίζεται και ο ρόλος αυτός συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις. 

Στη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπάρχουν δυνατότητες, οι οποίες συνδέονται με προϋποθέσεις.

Υπάρχει ένα πολύ καλά καθορισμένο, ξεκάθαρο και δομημένο πλαίσιο, που ενσωματώνει αριθμό αιρεσιμοτήτων, που έχουν αποφασιστεί στο ανώτατο επίπεδο από τους πολιτικούς μας ηγέτες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Κυπριακό, η ίδια η ΕΕ είναι εγγενώς συνδεδεμένα. Βλέπουμε τη δυνατότητα, επισημαίνουμε το πλαίσιο. Η επιλογή είναι στα χέρια της Τουρκίας.» 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόμπος ανέφερε: «Αναμένω μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τα ζητήματα πρωτίστως, στα οποία διαφωνούμε, και για τα επόμενα βήματα. 

Τα επόμενα βήματα, όπως μόλις τα περιέγραψα, έχουν καθοριστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο και θα εργαζόμαστε με αυτό κατά νου, ώστε να υπάρξουν εποικοδομητικά βήματα με θετικό πρόσημο, υπό την αίρεση ότι θα ληφθούν οι ορθές αποφάσεις και από την άλλη πλευρά.» 

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Ας είμαστε συγκρατημένοι στην προσέγγισή μας, αλλά και στις προσδοκίες μας. Σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ένωσής μας, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Και αυτό είναι ένα ενιαίο μήνυμα που δεν μπορεί να περιλαμβάνει καμία έννοια, καμία αντίληψη αποσύνδεσης από το Κυπριακό και φυσικά από τα ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.» 

(ΜΦ/ΓΣ/ΝΖ)