Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 21:32

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες της άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Dmytro Kuleba, καθώς και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα στην παρουσία και της Ειδικής Συντονίστριας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση της Γάζας κας Sigrid Kaag. Υπό το λήμμα των Λοιπών Θεμάτων, οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν τις τρέχουσες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη Γεωργία. Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών παρακάθησαν και σε άτυπο γεύμα εργασίας με προσκεκλημένο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Hakan Fidan.

Μετά το πέρας του άτυπου γεύματος εργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε δήλωση προς τα ΜΜΕ, αναφέροντας τα ακόλουθα: «Ολοκληρώθηκε μια μακρά συζήτηση στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με προσκεκλημένο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Δόθηκε η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, να εκφράσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της γύρω από το Κυπριακό και σε σχέση με το πώς αυτό αποτελεί σημαντικό θεμελιώδη παράγοντα ως προς την πρόοδο για τα ευρωτουρκικά. Η προσέγγιση των άλλων κρατών μελών επί του ζητήματος μάς αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους. Είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του Κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να προκύψει στο ζήτημα των ευρωτουρκικών. Στην συνέχεια, κατά την πρόοδο της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα, τα οποία αποτελούν πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ζητήματα, τα οποία απαντήθηκαν με απόλυτη σαφήνεια στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.»

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την κα Kaag, την οποία ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία και συντονισμό στις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω όλων των διαθέσιμων διόδων και μέσων, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Αμάλθεια. 

(ΜΦ/ΓΣ/ΝΖ)