Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2024 12:50

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ Βασίλη Πάλμα στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας

Με ιδιαίτερη χαρά συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για τη νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας.

Νέες σπουδάστριες και νέοι σπουδαστές,

Απευθύνομαι εξαρχής σε εσάς και σας συγχαίρω για την απόφασή σας να φοιτήσετε στις στρατιωτικές σχολές, καθώς και για την επιτυχία σας να ενταχθείτε σε αυτές, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μίας νέας, σημαντικής πορείας στη ζωή σας.

Βρίσκεστε σήμερα στην αρχή ενός ταξιδιού που θα διαμορφώσει όχι μόνο την επαγγελματική σας ζωή, αλλά και τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σας. Η απόφασή σας να ενταχθείτε στην Εθνική Φρουρά αποτελεί μια δέσμευση που αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και την προθυμία σας να υπηρετήσετε και να προσφέρετε στην πατρίδα.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας, ως στρατιωτικοί, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων θα αποτελέσετε, μαζί με τα στρατευμένα μας νιάτα, τους προασπιστές της ελευθερίας και τους εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα αποτελέσετε ταυτόχρονα τους νέους ηγήτορες που θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν τους ένοπλους μαχητές της πατρίδας μας, εάν αυτό απαιτηθεί.

Σε έναν νέο, πολύπλοκο και πολυσύνθετο κόσμο, ο οποίος ως βασικό χαρακτηριστικό έχει τις διαρκείς και έντονες αλλαγές, ο ρόλος που θα κληθείτε να διαδραματίσετε είναι πολύ σημαντικός. Ενστερνιστείτε τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες του στρατεύματος, τις στρατιωτικές αρετές της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας, του στρατιωτικού πνεύματος και κυρίως της πειθαρχίας. Η πειθαρχία είναι η βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομήσετε την καριέρα σας, αλλά και τη ζωή σας. Επιδείξτε αφοσίωση στο καθήκον, υπευθυνότητα και ομαδικότητα. Αποτελούν στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση.

Να είστε εύψυχοι και τολμηροί. Η ευψυχία δεν είναι απλώς η ικανότητα να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, αλλά και να στέκεστε σταθεροί στις αξίες σας, ακόμα και όταν αυτό είναι δύσκολο.

Να προσπαθείτε να είστε πάντοτε ηθικοί και ακέραιοι ως άνθρωποι. Η ηθική και η ακεραιότητα αποτελούν το θεμέλιο της στρατιωτικής ηγεσίας και απαραίτητη συνθήκη για εκπλήρωση των καθηκόντων σας.

Να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτελέσετε πρότυπα για τους άλλους, τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους και τους συσπουδαστές σας.

Εμπνεύστε με τον λόγο και τις πράξεις σας τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους.

Είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις που θα θέσουν σε δοκιμασία τα σωματικά και ψυχικά σας όρια. Αντιμετωπίστε αυτές τις δοκιμασίες ως μέρος της όλης προετοιμασίας σας για να καταστείτε ικανοί να ανταπεξέλθετε στο μέλλον με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις του στρατιωτικού επαγγέλματος. Κάθε εμπόδιο που ξεπερνάτε και κάθε πρόβλημα που λύνετε θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής σας εκπαίδευσης. Να γνωρίζετε ότι μαζί με τις όποιες προκλήσεις, υπάρχουν και αναρίθμητες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Αξιοποιήστε τις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ στον ρόλο και τη σημαντική συνεισφορά των γονέων και των οικογενειών σας σε αυτή σας την επιτυχία. Εκφράζω την ειλικρινή μου εκτίμηση προς αυτούς για τη διαρκή κι αμέριστη υποστήριξη που σας παρείχαν. Η επιτυχής εισδοχή σας στις Σχολές σας ενδεχομένως να μην καθίστατο εφικτή χωρίς αυτήν, γι’ αυτό πρέπει να είστε ευγνώμονες.

Κυρίες και κύριοι,

Φέτος, πενήντα χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, τις συνέπειες της οποίας ακόμα βιώνουμε ως λαός, η Εθνική Φρουρά συμπληρώνει έξι δεκαετίες από την ίδρυσή της. Η εξηντάχρονη πορεία της είναι γεμάτη με παραδείγματα πίστης στο καθήκον και αφοσίωσης.

Γνωρίζετε ότι η πίστη στο καθήκον και η αφοσίωση δεν εκδηλώνονται μόνο στο πεδίο της μάχης για την υπεράσπιση της πατρίδας. Εκδηλώνονται καθημερινά, στις μικρές, φαινομενικά ασήμαντες πράξεις.

Είναι η αποφασιστικότητα να κάνεις το σωστό, όταν ουδείς σε παρατηρεί.

Είναι η επιμονή να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι και να μην εφησυχάζεις.

Είναι η ικανότητα να στηρίζεις τους συναδέλφους σου, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, και να εργάζεσαι επιμελώς κι αθόρυβα για το κοινό καλό.

Να είστε πάντα περήφανοι για την επιλογή σας να υπηρετήσετε την πατρίδα. Ο δρόμος που επιλέξατε δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πολύ τιμητικός.

Είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών της Πολιτείας και του λαού μας. Καλή επιτυχία στη νέα σελίδα που ανοίγεται μπροστά σας.

Εύχομαι στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και δύναμη για ευόδωση των στόχων σας.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓιαν/ΑΣ)