Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2018 21:27

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή αποφοίτησης του Ινστιτούτου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά, αποδέχθηκα την πρόσκληση του Συμβουλίου Επιτρόπων και του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή Τελετή Αποφοίτησης, ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης προς το έργο τους.

Το Ινστιτούτο, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσει, έχει καταφέρει  να διακριθεί διεθνώς και να καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας έρευνας και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας με τον πλέον απτό τρόπο τη δυναμική της Κύπρου ως πύλης γνώσης και καινοτομίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ το Ινστιτούτο  και να τονίσω τις εντυπωσιακές επιδόσεις του που έχουν ως αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενη εξασφάλιση ανταγωνιστικών διεθνών πόρων, τα περισσότερα των οποίων προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει και συντονίζει το Ινστιτούτο, αναπτύσσονται δράσεις που στοχεύουν στην παροχή επιστημονικών λύσεων όσον αφορά τις τεχνολογικές, γεωργικές, περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις της εποχής μας.

Συναφώς οφείλω να προβώ σε μία ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή πρωτοβουλία που δεσμευτήκαμε ως Κυβέρνηση να αναλάβουμε, διαδραματίζοντας συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο.

Το έναυσμα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάιο από το Ινστιτούτο Κύπρου.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συνεργασίας, ανταποκρίνεται στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής δράσης που έχουμε υποβάλει με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή με πρωτοποριακή σχετική έρευνα και έχοντας δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό διεθνές επιστημονικό δίκτυο.

Γίνεται επομένως απολύτως κατανοητό ότι ανάλογες συνεργασίες είναι δυνατόν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και την επίλυση όχι μόνο προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

Τα όσα έχω προαναφέρει, καταδεικνύουν επακριβώς τους λόγους που ως Κυβέρνηση στηρίζουμε τη λειτουργία του Ινστιτούτου.

Μεταξύ άλλων, και ενδεικτικά, αναφέρω:

  • Την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015 του Αναπτυξιακού Επιχειρησιακού Σχεδίου του Ινστιτούτου για τα έτη 2016-2018, ενώ αναμένονται οι προτάσεις του Ινστιτούτου για το Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019-2021,
  • Την εκμίσθωση τμήματος κρατικής γης για την κάλυψη αναγκών του που αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις, Γίνονται οι σχετικές ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Την κρατική χορηγία που το Ινστιτούτο Κύπρου λαμβάνει για την κάλυψη σημαντικού μέρους του προϋπολογισμού του τον οποίο συμπληρώνει μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή, έχοντας την πεποίθηση ότι η επένδυση στη γνώση, την τεχνολογία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα διευρύνουν την παραγωγική βάση της οικονομίας και δίδουν στους νέους μας τις ευκαιρίες που δικαίως απαιτούν, προωθούμε σειρά δράσεων με στόχο την ανάπτυξη των τομέων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αξιολογώντας θετικά τις προοπτικές που διανοίγονται με τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε Έρευνα και Καινοτομία μέσω της δράσης “TEAMING” στο Πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, έχει ληφθεί απόφαση όπως οι Προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, λάβουν και ισόποση χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με τον τρόπο αυτό, η κρατική στήριξη προς τα Κέντρα Αριστείας θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα διαχρονικό πλαίσιο λειτουργίας, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν  ικανούς και άριστα καταρτισμένους ερευνητές, αποτελώντας ένα πυρήνα εξάπλωσης επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας.

Δυο τέτοια Κέντρα Αριστείας, το KIOS και το RISE βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση με χρηματοδότηση τόσο από τον Ορίζοντα 2020 και άλλες πηγές, όσο και από το Κράτος. 

Στο παρόν στάδιο, άλλες 10 Κυπριακές Προτάσεις, δύο εκ των οποίων συντονιστικός φορέας είναι το Ινστιτούτο Κύπρου και μία τρίτη στην οποία είναι βασικός εταίρος και την οποία συντονίζει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, έχουν περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο αξιολόγησης  διεκδικώντας χρηματοδότηση από τον Ορίζοντα 2020, της τάξης των €15 εκ. εκάστη.

Η επιτυχία αυτή της Κύπρου είναι πολύ σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας έχει πληθυσμό που αγγίζει μόλις το 0.3% του συνόλου του πληθυσμού των χωρών που συμμετέχουν στη Δράση.

  • Πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας θα λειτουργήσει ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής.
  • Παράλληλά ένας εξίσου σημαντικός θεσμός του οποίου έχει αποφασιστεί η σύσταση είναι  αυτός του Επικεφαλής Επιστήμονα (Chief-Scientist), που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό φορέα προώθησης της έρευνας σε εθνικό επίπεδο. Τα καθήκοντα αναλαμβάνει ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, Επίτροπος και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου.
  • Την ίδια στιγμή, το πακέτο κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουμε δημιουργήσει για νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση, κρίνεται ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.
  • Προωθήσαμε παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τους τεχνοβλαστούς (university spinoffs), για να διοχετεύεται η ακαδημαϊκή έρευνα στην αγορά και σχεδιάζουμε την παροχή της δυνατότητας εμπλοκής των ερευνητικών κέντρων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
  • Επιπρόσθετα στο πλαίσιο των προγραμματισμών που θέσαμε για την πενταετία σχεδιάζουμε:

 α) τη θεσμοθέτηση και στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων clusters,

β) την προώθηση της κατοχύρωσης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd- Funding,

γ) την παροχή δυνατότητας για απαλλαγή από τον ΦΠΑ της αγοράς μηχανημάτων, μικροεξοπλισμού και υπηρεσιών, που θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών,

δ) την ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχευση, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Στόχος μας, μέσω δράσεων που ήδη υλοποιούμε και αυτών που θα υλοποιήσουμε και μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι όπως την επόμενη πενταετία η επένδυση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και οι στρατηγικές που προωθούμε στοχεύουν στην αξιοποίηση του ικανού και παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδος μας και στη συνακόλουθη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας βασισμένης στη γνώση, που θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Κύπρος για να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό περιβάλλον. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας αλλά πιστεύω ότι μέσα από τις δράσεις σταδιακά θα επιτύχουμε τους στόχους ώστε να καταστούμε πρωταγωνιστές σε αυτό τον τομέα.

Σημαντικό αρωγό στην υλοποίηση των στόχων μας αυτών αναμφίβολα αποτελούν οι νέοι επιστήμονες που απόψε αποκτούν τον διδακτορικό τους τίτλο.

Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Κύπρου με τη λειτουργία των υψηλού επιπέδου διδακτορικών προγραμμάτων έχει καθιερωθεί ως ένα ευρωπαϊκό κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας με όλη τη σημασία της λέξης.

Είναι αρκετό να αναφέρω ότι δημοσιεύσεις που απορρέουν από τις διδακτορικές διατριβές των φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου δημοσιεύονται στα κορυφαία διεθνή περιοδικά των κατευθύνσεών τους.

Η απασχόλησή των αποφοίτων του τόσο τοπικά όσο και διεθνώς είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Όλοι οι απόφοιτοι, όπως και αυτοί που προηγήθηκαν, εργοδοτούνται από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής ή σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Μετά την επιτυχία των Διδακτορικών του Προγραμμάτων, το Ινστιτούτο Κύπρου επεκτείνει το εκπαιδευτικό του χαρτοφυλάκιο με μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μάστερ, όπως εξάλλου προβλέπει το σχετικό Αναπτυξιακό-Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των προσπαθειών σας στο πλαίσιο ιδιαίτερα απαιτητικών προγραμμάτων σπουδών.

Η κοινωνία, οι οικογένειές σας και ο καθένας και καθεμία από σας έχετε επενδύσει χρόνο και κόπο για την επίτευξη των στόχων που θέσατε. Με την αποφοίτησή σας, εισέρχεστε πια στην κύρια φάση της επαγγελματικής σας ζωής για τις επόμενες δεκαετίες. 

Απευθυνόμενος σήμερα σε εσάς θα ήθελα, πέραν του επαίνου που αναμφίβολα αξίζει στον καθένα από εσάς, να σας παραινέσω στη νέα πορεία που ανοίγεται μπροστά σας να πορευθείτε με αίσθημα αυτοπεποίθησης και ευθύνης τον ρόλο που θα διαδραματίσετε για την πατρίδα μας. Εσείς είστε οι μελλοντικοί ηγέτες, η νέα γενιά στις επιχειρήσεις ή στην πολιτική .

Γιατί είναι ακριβώς σε εσάς, στη νέα γενιά ικανών επιστημόνων, στους οποίους επενδύουμε όλοι εμείς για να διεκδικήσει το βέλτιστο για τον τόπο μας.

Συγχαίρω τόσο εσάς για την επιτυχία σας όσο και τους διδάσκοντες και τις οικογένειές σας που βρίσκονται σήμερα εδώ για να μοιραστούν τη χαρά σας, και εύχομαι σε όλους μία λαμπρή επιστημονική διαδρομή και κάθε προσωπική ευτυχία.

Στη σημερινή τελετή το Ινστιτούτο δικαιολογημένα, πιστεύω, υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες του, όπως και εμείς ως Κυβέρνηση και Πολιτεία περηφανευόμαστε για την εκπλήρωση πολλών από τους στόχους του. Θέλω να εκφράσω την τεράστια εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στους εμπνευσμένους Επιτρόπους που αδιάλειπτα και με επιμονή και αφιλοκερδώς καθοδηγούν το Ίδρυμα προς την υλοποίηση των στόχων του.

Στην εξαίρετη αυτή τελετή το Ινστιτούτο στη συνέχεια θα ανακηρύξει ως Επίτιμους Διδάκτορες τον Επίτιμο Επίτροπο Καθ. Herwig Schooper και ένα από τους ιδρυτές του Ινστιτούτου, τον Επίτροπο και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Δρα Ανδρέα Πίττα και ήδη σημαντικό δωρητή και υποστηρικτή της λειτουργίας του, και τον Επίτιμο Καθηγητή Βάσσο Καραγιώργη, οι οποίοι άοκνα και αμισθί προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην επιτυχή λειτουργία του Ινστιτούτου.

Συγχαίροντας τους, εκφράζω τη βεβαιότητα μου ότι όπως και όλα τα μέλη του Συμβούλιου Επιτρόπων θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που επιτελούν, γνωρίζοντας ότι τόσο η Κυβέρνηση μου όσο και εγώ ο ίδιος προσωπικά θα τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω ιδιαίτερα εκτίμηση προς τον Κώστα Παπανικόλα ο οποίος ήταν η ψυχή και η επιτυχία που σημείωσε κατά την προεδρία του, το Ινστιτούτο.   

--------------------------

ΡΜ/ΕΙ