Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2024 14:45

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον κατεχόμενο Ασώματο επ’ ευκαιρίας της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Προστάτη του χωριού

Σε κλίμα συγκίνησης, δέους και με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους παρέστηκε στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία του κατεχόμενου μαρωνίτικου χωριού Ασώματος, η οποία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, με τους εκτοπισμένους κάτοικους να σπεύδουν να τιμήσουν τον Προστάτη του χωριού τους.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο ανοικοδομήθηκε το 1895 και κάθε χρόνο οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του χωριού, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, ο Κοινοτάρχης του Ασώματου, αλλά και Κοινοτάρχες των άλλων μαρωνίτικων χωριών, καθώς και άλλοι παράγοντες και οργανωμένα σύνολα, μαζεύονται και δίνουν το παρόν τους, για να τιμήσουν τον Προστάτη του χωριού τους. Η γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ φέρνει τον κόσμο του χωριού πιο κοντά στις ρίζες του και στους συγχωριανούς τους.

Το κατεχόμενο χωριό Ασώματος είναι ένα από τα τέσσερα μαρωνίτικα κατεχόμενα χωριά που μαζί με την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας δεν είναι προσβάσιμα, καθώς έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα από το κατοχικό καθεστώς ως ούτω καλούμενη «στρατιωτική ζώνη».

Η μοναδική πρόσβαση που δίνεται είναι για λίγες ώρες κάθε Κυριακή για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον Ασώματο. Παρά τις δυσκολίες, οι Ασωματίτες, αλλά και Μαρωνίτες από άλλα χωριά τιμούν κάθε Κυριακή το χωριό τους, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής για το σύνολο των Μαρωνιτών.

Στον Ασώματο υπήρχε επίσης παρθεναγωγείο και δημοτικό σχολείο, τα οποία γειτνιάζουν με την εκκλησία και αφέθηκαν εγκαταλελειμμένα στο χρόνο.

Η κα Αριστοτέλους ευχαρίστησε τον Κοινοτάρχη Ασώματου κ. Αντώνη Καραχάννα για την πρόσκληση να επισκεφθεί τον κατεχόμενο Ασώματο, όπου διαπίστωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του χωριού, για να μεταβούν στο χωριό τους, να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και για να πατήσουν έστω και για λίγο στα Άγια χώματα του χωριού τους, που είναι και η μοναδική επαφή με το χωριό τους, αποδεικνύοντας ότι ο πόθος για επιστροφή κάθε φορά γίνεται ακόμα πιο έντονος και δυνατός.

Η παρουσία στα κατεχόμενα χωριά μας και η ευλογία που είχαμε να εκκλησιαστούμε στο χωριό Ασώματος αναδεικνύουν τον αγώνα και τις προσπάθειες που, υπό δύσκολες συνθήκες, καταβάλλουν οι εκτοπισμένοι, οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, του Κορμακίτη, της Καρπάσιας, της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, του Ασώματου και της χερσονήσου της Καρπασίας, διατηρώντας την φλόγα της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

(ΡΜ/ΕΑθ/ΑΣ)