Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2024 21:19

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου «50 χρόνια μνήμες. Κι από τον θάνατο ακόμα, πιο πικρή είσαι προσφυγιά…»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας, την οποία πρόθυμα αποδέχθηκα, για να παρευρεθώ σήμερα σε άλλο ένα συναπάντημα των Μορφιτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου για τη σημερινή διοργάνωση, αλλά και τη γενικότερη δράση τους, που συμβάλλει στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της αγαπημένης μας Μόρφου, καθώς και τον Δήμο Μόρφου που παραμένει στην πρώτη γραμμή στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για επιστροφή.

Φίλες και φίλοι,

Τη φετινή μας συνάντηση, που θα έπρεπε να έχει εορταστικό χαρακτήρα μιας και συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού μας Ομίλου (ιδρύθηκε το 1994), επισκιάζει η θλιβερή επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές μας εστίες. Συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια, από τη 16η Αυγούστου του 1974, όταν οι Τούρκοι εισβολείς κατέλαβαν την πολυαγαπημένη μας Μόρφου, σκόρπισαν τον θάνατο, εκδίωξαν τους νόμιμους κατοίκους από τις περιουσίες τους, βίασαν, λεηλάτησαν και άφησαν πίσω τους νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες.

Μισό αιώνα μετά, εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, που όχι μόνο παρέμειναν αμετάβλητες, αλλά ενισχύθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Για μισό αιώνα, η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή, με παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, με τους χιλιάδες πρόσφυγες, τους δεκάδες αγνοούμενους και τις εκατοντάδες φονευθέντες να προσμένουν δικαίωση.

Αμετάβλητη όμως παραμένει και η επιθυμία μας για επιστροφή. Ο πόθος μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας δεν εξασθενεί και ούτε μπορεί να σβήσει. Τα 50 χρόνια που πέρασαν από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι δεν είναι αρκετά, για να μας κάνουν να παραιτηθούμε, να ξεχάσουμε και να συμβιβαστούμε με το υφιστάμενο στάτους κβο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι αποδεκτή, ούτε μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου και τον παιδιών μας.

Παραμένουμε αμετακίνητοι από τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της παρούσας κατάστασης, την αποτροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί να εδραιώσει η τουρκική πλευρά και τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων. Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, με τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό, που θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, θα τερματίζει την παράνομη κατοχή των εδαφών μας και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε μια Κύπρο επανενωμένη και ευημερούσα.

Μέσα από συγκεκριμένες θέσεις, στέρεα επιχειρήματα και στοχευμένες ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αξιοποιώντας τον πολυδιάστατο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς, επιδιώκουμε την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου και την κατάληξη σε μια λύση που θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, αξιώνοντας τη δικαίωση του αγώνα μας.

Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε στον διάλογο ανά πάσα στιγμή. Μια θέση που έχει επαναλάβει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι, εξάλλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει δηλώσει πολλάκις την προσήλωσή της στη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις που εδράζονται στη νομιμότητα, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή κατάληξη της όλης διαδικασίας.

Για την πραγματοποίηση συνάντησης είναι απαραίτητη η ύπαρξη σύγκλισης. Χρειάζεται η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν τις απαράδεκτες διακηρύξεις και αξιώσεις περί κυριαρχικής ισότητας, που πόρρω απέχουν από τα συμφωνημένα. Η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών, με στόχο τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων, δυναμιτίζει την όποια πρωτοβουλία και προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Απέναντι στα δυσχερή για τη δική μας πλευρά δεδομένα που προκαλεί η παρέλευση του χρόνου και η τουρκική αδιαλλαξία, αγωνιζόμαστε με επιμονή και πείσμα, καταθέτοντας ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δεν εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση να διεκδικούμε την απαλλαγή της Κύπρου από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας.

Συγχωριανές και συγχωριανοί,

Στα 30 χρόνια ύπαρξης του, ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου έχει καταφέρει να κρατήσει στη μνήμη όλων μας τη Μόρφου μας, ενδυναμώνοντας την άσβεστη φλόγα της απελευθέρωσης και της επιστροφής. Η πολυσχιδής δράση του Ομίλου και η παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα συνιστούν τρανή απόδειξη της βούλησής μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επανένωση του τόπου μας.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη σημερινή εκδήλωση και για τη συνολική δράση τους και να ευχηθώ αυτή να είναι η τελευταία φορά που το συναπάντημά μας πραγματοποιείται στην προσφυγιά, μακριά από τη γη που γέννησε και ανέθρεψε τους προγόνους μας, μακριά από τη Μόρφου μας.

(ΜΚυ/ΜΣ)