Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2024 11:02

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε τα ακόλουθα: 

«Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής για την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας εκφράσω, εκ μέρους του γαλλικού λαού και εμού προσωπικά, τις θερμότερές μου ευχές για εσάς και όλους τους Κύπριους. 

Οι δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης που ενώνουν τις δύο χώρες μας είναι περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Αντιμέτωπος με την επικίνδυνη αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, θα ήθελα να χαιρετίσω την κινητοποίησή σας και να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις γαλλικές δυνάμεις. Πέραν του στρατηγικού χαρακτήρα της αμυντικής μας συνεργασίας, αυτό μαρτυρά το πνεύμα αλληλεγγύης που διέπει τη σχέση μας.

Καθώς το 2024 σηματοδοτεί την 20η επέτειο της προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), χαίρομαι που η Γαλλία και η Κύπρος μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο κυρίαρχη, πιο δημοκρατική και πιο ανταγωνιστική. 

Γνωρίζω ότι μπορώ να βασίζομαι στη στήριξή σας, για να διασφαλίσω ότι το έργο που αναλαμβάνουμε για τη μείωση της εξάρτησής μας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής μας αυτονομίας θα συνεχιστεί με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα. 

Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι οι ανταλλαγές μας στο πλαίσιο της MED9, της οποίας η Κύπρος ασκεί την Προεδρία, και στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα έχω τη χαρά να παρευρεθώ σε λίγες μέρες, θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε για τον προσδιορισμό κοινών απαντήσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. 

Αν και φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΠ και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο, η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις παραμέτρους που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας σε αυτό το θέμα. 

Ελπίζω ότι το επόμενο έτος θα προσφέρει την ευκαιρία να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και στην άμυνα. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την εντατικοποίηση των δεσμών μας στη Γαλλοφωνία. 

Εκφράζοντας εκ νέου τις θερμότερες ευχές μου, σας παρακαλούμε κ. Πρόεδρε όπως δεχθείτε τη διαβεβαίωση της υψηλής εκτίμησής μας.»

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)