Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2024 21:57

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην Τελετή Αναγόρευσης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη σήμερα στην Τελετή Αναγόρευσης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Τελετή ξεκίνησε με Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη. Στη συνέχεια, έγινε μια παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της κας Σακελλαροπούλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής Αναπληρωτή Καθηγητή Κώστα Παρασκευά.

Κατά τη διάρκεια της Αναγόρευσης της κας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου έγινε ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής Καθηγητή Αντώνη Έλληνα. Ακολούθησε περιένδυση της κας Σακελλαροπούλου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη.

Η Τελετή Αναγόρευσης έκλεισε με την Αντιφώνηση της κας Σακελλαροπούλου με τίτλο «Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων: κατακτήσεις, προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο». Στην Αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι  η συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις είναι κρίσιμη και αναγκαία, όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον ίδιο τον κυπριακό Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο επιτελεί κορυφαίο εθνικό έργο: Αυτό της σφυρηλάτησης της ενότητας του Ελληνισμού ενώπιον κάθε απόπειρας διάβρωσής του.

Τόνισε δε ότι καθώς βρισκόμαστε σε μια συγκυρία μεγάλης αβεβαιότητας για την Ευρώπη και τον κόσμο, η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνον ορθολογική και διαχειριστική επάρκεια, αλλά και ένα ισχυρό και βαθύ ευρωπαϊκό συναίσθημα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν θεμελιακές αξίες και κατακτήσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη φετινή 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή και κατοχή, η κα Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «το Δεν Ξεχνώ δεν σημαίνει μόνο τη διατήρηση στη μνήμη μας της τραγωδίας του 1974, αλλά κυρίως την υποχρέωση να φέρουμε σε πέρας το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος, τον αδιάλειπτο αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Η δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας συνταγματικής τάξης που θα διασφαλίζει τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη λειτουργικότητα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο».

Είναι σημαντικό, σημείωσε, να διαμηνύεται προς πάσαν κατεύθυνση ότι ειρήνη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα υπό την απειλή όπλων δεν νοούνται. Και κατέληξε: «Η Ελλάδα και η Κύπρος στέκονται μαζί, προχωρούν μαζί και αντιμετωπίζουν με ενότητα και σύμπνοια την κάθε δυσκολία εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι. Οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και αναμένεται να ενταθούν, αλλά το δημοκρατικό και φιλελεύθερο αξιακό μας πλαίσιο είναι αυτό που μας καθοδηγεί. Οι αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και η διαφύλαξη της δημοκρατίας, η εμπέδωση του κράτους δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και για τις δύο χώρες υπαρξιακή συνθήκη».

(ΜΣ)