Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 13:32

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα στα εγκαίνια του εξεταστηρίου πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς

«Qui non proficit deficit»

«Όποιος δεν προχωρά, μένει πίσω»,αναφέρει ένα λατινικό ρητό, τονίζοντας ότι πρέπει να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και προχωράμε μπροστά.

Εν προκειμένω, όταν πρόκειται για ευαίσθητους τομείς, η πρόοδος της τεχνολογίας και η αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας στον στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα.

Η πρόοδος γενικότερα είναι παράγοντας εξαιρετικής σημασίας για την εξέλιξη της κοινωνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Μέσα από την πρόοδο κατακτάμε νέες γνώσεις, βελτιώνουμε τις υφιστάμενες τεχνολογίες, αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες και επιλύουμε προβλήματα που κάποτε φάνταζαν ανυπέρβλητα.

Με ιδιαίτερη χαρά συγκεντρωθήκαμε σήμερα για την τελετή εγκαινίων του νέου σύγχρονου εξεταστηρίου πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, η κατασκευή του οποίου αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο θα συνεισφέρει, αφενός, στην ασφάλεια του προσωπικού μας, και, αφετέρου, στη διατήρηση της επιχειρησιακής μας ικανότητας σε υψηλό επίπεδο.

Με την ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων, στο εξεταστήριο πυρομαχικών θα διεξάγονται δοκιμές και έλεγχοι καταλληλόλητας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ελέγχου, συντήρησης και καταστροφής των πυρομαχικών που  διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο δυσλειτουργιών, διασφαλίζοντας την πρόοδο και αποτρέποντας την οπισθοδρόμηση σε έναν τομέα, όπου οι συνέπειες της στασιμότητας μπορούν να καταστούν καταστροφικές.

Με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και με την αξιοποίηση σύγχρονων πρωτοκόλλων ασφαλείας το εξεταστήριο θα διασφαλίζει όχι μόνο την ορθή διαχείριση των πυρομαχικών, αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται εδώ, σε έναν χώρο που διαθέτει τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Επιπλέον, η λειτουργία του εξεταστηρίου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους ελέγχου και αξιολόγησης των πυρομαχικών, καθώς οι διαδικασίες πραγματοποιούνται πλέον εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτοχρόνως, το προσωπικό μας αποκτά συνεχώς νέες δεξιότητες και τεχνογνωσία, γεγονός που ενισχύει την αυτοδυναμία μας στον τομέα αυτό.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα έχει ελεγχθεί ένας σημαντικός αριθμός (3.200) βλημάτων όλμων 120 χιλιοστών, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί το κύριο αντικείμενο των ελέγχων.

Ωστόσο, το εξεταστήριο έχει σχεδιαστεί με την προοπτική για επέκταση των δυνατοτήτων του. Αναλόγως των αναγκών και με την κατάλληλη προσθήκη μηχανημάτων και εξοπλισμού, θα μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να επεκτείνουμε τους ελέγχους και σε άλλα είδη πυρομαχικών, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η ασφάλεια του προσωπικού είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευημερία των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία κάθε οργανισμού. Για εμάς στο Υπουργείο Άμυνας αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας προστατεύει τους εργαζόμενους από ατυχήματα και τραυματισμούς, προάγοντας τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, η τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγείας δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, είτε πρόκειται για τους ανθρώπους που θα χειρίζονται τα πυρομαχικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων και εκπαιδεύσεων είτε για τους εργαζόμενους στον χώρο του εξεταστηρίου, η διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητάς τους αποτελεί ύψιστη ευθύνη μας.

Ασφαλώς, η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο έργο, αλλά διατρέχει κάθε μας ενέργεια και δραστηριότητα.  Είμαστε αποφασισμένοι να τηρούμε τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας σε όλες τις επιχειρησιακές μας λειτουργίες, αναγνωρίζοντας ότι η ζωή και η ευημερία του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς αποτελεί το θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται κάθε μας επιτυχία.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους όσοι με κάθε τρόπο συνέβαλαν στη δημιουργία του εξεταστηρίου, να ευχαριστήσω τη γαλλική εταιρεία THALES (Θαλής) για την παροχή τεχνογνωσίας και τη βοήθεια που παρείχε σε κάθε στάδιο της δημιουργίας, και να ευχηθώ στο προσωπικό που επανδρώνει το εξεταστήριο κάθε καλό και ευόδωση του σκοπού και της σημαντικής αποστολής, με την οποία είναι επιφορτισμένοι.

Σας ευχαριστώ

(ΜΣ/ΝΓιαν)