Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2024 19:31

Η Κύπρος εξελέγη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027

Μετά από μια έντονη και άκρως ανταγωνιστική εκστρατεία, η Κυπριακή Δημοκρατία εξελέγη σήμερα ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την περίοδο 2025-2027. Η εκλογή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την κυπριακή διπλωματία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Κυπριακή Δημοκρατία εκλέγεται σε ένα εκ των σημαντικότερων σωμάτων του συστήματος του ΟΗΕ, ενισχύοντας έτσι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας διεθνώς. 

Η Κύπρος έλαβε 167 ψήφους από 189 κράτη μέλη του ΟΗΕ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στη Νέα Υόρκη, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος. 

Η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι το επιστέγασμα των διαχρονικών προσπαθειών και της προσήλωσής μας στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Με ένα ισχυρό ιστορικό στην προάσπιση των αρχών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις και τις πρωτοβουλίες του ΣΑΔ με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεθνώς. 

Ως εκλελεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που θεωρεί ότι έχουν τη δική τους σημασία, όπως τα δικαιώματα του παιδιού, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει όλα τα στελέχη του που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προσπάθειας για την εκλογή της Κύπρου στο ΣΑΔ.

(ΜΦ/ΝΓιαν/ΑΦ)